Er zijn een heleboel meiden die graag model willen worden, maar geen idee hebben hoe ze dat aan moeten pakken. Daarom heb ik hieronder informatie en tips over wat je kunt doen om model te worden.

Commercieel model of fashion model worden?

Een commercieel model worden is makkelijker dan een fashion model worden. Voor een commercieel model zijn de eisen een stuk minder streng, helaas is de kans dat je de top behaalt ook kleiner. Commerciële modellen zie je vaak terug in reclames of bijvoorbeeld de gids van Neckermann. Als je liever fashion model wordt, zul je ongeveer aan deze eisen moeten voldoen:

  • Je bent minimaal 1.72
  • Je hebt maatje 32, 34, 36 of 38
  • De meeste kans maak je wanneer je tussen de 16 en 21 jaar bent, maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen.
  • Het gaat niet alleen om je mooie snoetje, maar ook om je persoonlijkheid. Je moet zelfvertrouwen hebben, sterk in je schoenen staan en tegen kritiek kunnen. De modewereld kan erg hard zijn.

Wanneer je niet aan deze eisen voldoet, hoef je niet meteen te stoppen met fantaseren. Misschien heb jij wel super mooie handen, benen, voeten of een heel speciaal gezicht. Je kunt namelijk ook model worden voor een specifiek lichaamsdeel. Zo zie je in campagnes voor bijvoorbeeld nagellak wel eens alleen maar handen met gelakte nagels. Dat zouden jouw handen kunnen zijn!

Oefenen en hard werken

Het leven van een model gaat niet over rozengeur en maneschijn. Je moet goed je best doen en er super hard voor werken. Mocht je een (eerste) opdracht hebben, zorg dan dat je thuis genoeg poses en uitdrukkingen geoefend hebt. Misschien een beetje vreemd, maar ga gewoon eens voor de spiegel staan en probeer een aantal poses en uitdrukkingen. Je kunt bijvoorbeeld in modebladen kijken en de poses van de modellen na proberen te doen. Tijdens een shoot is het de bedoeling dat je niet de hele tijd in één pose staat, dus zorg ervoor dat je verschillende poses oefent.

Ontdekt worden als model

Ontzettend gaaf is het natuurlijk als een modellenscout je aanspreekt, maar je moet er niet op gaan wachten. Als jij, of iedereen in je omgeving, zeker weet dat je model kunt worden, onderneem dan zelf een beetje actie. Doe mee aan een modellenwedstrijd of stuur zelf foto’s op naar een bureau. Pas wel op, want niet ieder modellenbureau heeft het beste met je voor. Onderaan vind je een aantal goede bureaus.

Als je foto’s op gaat sturen, zorg dan dat er sowieso een close up van je gezicht bij zit. Bewerk de foto niet en houd ook je make-up naturel. Zo kan een modellenbureau goed zien hoe Jij eruit ziet. Daarnaast moet je er ook een foto bij doen waar je helemaal op staat, laat daarop goed je figuur zien.

Hieronder vind je een aantal gerenommeerde modellenbureaus. Natuurlijk zijn er nog genoeg andere bureaus, maar dit zijn de bekendste en ze staan goed aangeschreven.

Stuur eens een kaartje vanuit Milaan, New York of Londen als je droom uitgekomen is!