Anna is 23 jaar en heeft een baan als freelance journalist. Hiervoor werkte ze als communicatiedeskundige bij een groot bedrijf. Maar al snel kwam ze erachter dat die baan niet helemaal bij haar paste.

Dat Anna haar vaste baan wilde opzeggen, was een grote stap die haar een beetje beangstigde. Maar toen ze hulp kreeg van haar oude baas en een oud klasgenootje die ook als freelance journalist werkte, verdwenen die twijfels als sneeuw voor de zon.

Wat voor opleiding heb je gevolgd?
“Ik heb Communicatie gestudeerd, aan de Hogeschool InHolland in Den Haag. Tijdens deze vierjarige HBO opleiding kregen we ook les in journalistieke vakken, die mijn interesse wekten. Ik was hier graag mee bezig en zag mezelf dit ook later doen in een beroep.”

Wat heb je gedaan na je opleiding?
“Toen ik mijn diploma had behaald ben ik op zoek gegaan naar een baan. Het was niet zo eenvoudig om een baan te vinden als journalist, dus ben ik ook maar gaan solliciteren voor de functie van communicatiedeskundige bij verschillende bedrijven. Uiteindelijk ben ik toen aangenomen bij een groot concern, waarbij ik werkzaam was op de afdeling communicatie. Ik hield me hier onder andere bezig met het schrijven van artikelen voor het bedrijfsblad en persberichten.”

Had je het daar naar je zin?
“In het begin was ik best tevreden met de baan, maar na een aantal maanden gingen de werkzaamheden een beetje vervelen en zag ik het niet meer zo zitten. Toen sprak ik een oud klasgenootje van mij die bijna hetzelfde deed als ik, maar dan vanuit haar huis. Ze werkte voor verschillende opdrachtgevers en verdiende zowat drie keer meer dan ik. Vooral dat laatste was voor mij een reden om ook als freelance journalist aan de gang te gaan.”

Toen heb je je baan als communicatiedeskundige opgezegd?
“Ja, ik heb toen ontslag genomen en ben als freelancer begonnen. Mijn oude baas stuurde me in het begin regelmatig wat opdrachten toe en van mijn oud klasgenootje kreeg ik wel eens iets toegespeeld als zij er geen tijd voor had. Na een tijdje kwamen de opdrachten geleidelijk binnenstromen en sindsdien heb ik niet zonder werk gezeten.”

Hoe bevalt de baan als freelance journalist?
“Ik vind het geweldig! Ik kan gewoon vanuit huis werken in mijn eigen kantoortje, ik kan mijn dag zo indelen als ik zelf wil. De opdrachten die ik krijg, zijn ook superleuk. De ene keer moet ik bijvoorbeeld iemand interviewen voor een tijdschrijft en de andere keer ga ik op pad voor een nieuwsartikel. Ze zijn zo veel gevarieerder dan wat ik eerst deed bij mijn vorige baan. En geen enkele opdracht is hetzelfde, sommige zijn misschien iets moeilijker dan het ander, maar daardoor kan ik mezelf wel steeds blijven ontwikkelen. Van elke klus die ik binnenkrijg en zo goed mogelijk uitvoer, krijg ik een enorme kick en ook meer zelfvertrouwen.”

Kun je er goed van leven?
“Omdat ik als freelancer werk, heb ik geen vast inkomen dat ik bij mijn vorige baan had. Maar hoe meer opdrachten ik binnenkrijg, des te meer ik verdien. Tot nu heb ik nog niet zonder werk gezeten en heb ik meer dan voldoende verdiend om rond te kunnen komen. Dus ja, ik kan er uitstekend van leven. En wat eigenlijk nog belangrijker is, is dat ik er gelukkig mee ben.”