Ben je graag bezig met je uiterlijk en die van anderen? Wil je mensen mooier maken en ze een goed gevoel geven? Denk dan eens na of de opleiding voor schoonheidsspecialiste iets is voor jou.

Als je schoonheidsspecialiste bent is dat natuurlijk ontzettend handig voor jezelf, want dan kun je er altijd tip top verzorgd uitzien. Maar dit is niet het enige voordeel, omdat je er meerdere kanten mee op kunt. Zo kun je bij een welness centrum gaan werken of voor jezelf beginnen en je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld pedicure, massage of huidverzorging.

De opleiding

De studie tot schoonheidsspecialiste is een driejarige MBO-opleiding. Je bent er zowel bezig met theorie- als praktijkvakken. Zo leer je alle stappen van een behandelplan en volg je lessen als cosmetische huidafwijkingen, fysiologie, anatomie en algemene pathologie. Hiernaast ben je ook bezig met het maken van een huidanalyse en het bepalen van de juiste behandeling.

De praktijk bestaat uit het leren van bepaalde lichaamsbehandelingen, zoals harsen, massage en het gebruik van speciale apparaten. Hier vallen ook de verzorgingen voor het gezicht, handen, voeten en nagels onder. Dus dan leer je hoe je mensen moet epileren, moet opmaken met make-up, maskers moet aanbrengen, nagels moet verzorgen en nog veel meer. Tijdens je stage leer je hoe je al deze kennis en vaardigheden in zijn werking moet brengen.

Wat ook niet onbelangrijk is tijdens de studie, is het leren van sociale en communicatieve vaardigheden, zodat je de klanten op een goede manier behandeld. Je komt tegelijktijd ook te weten wat de regels zijn op het gebied van hygiëne, milieu en arbeidsomstandigheden.

Na je diploma

Als je geslaagd bent voor de opleiding en je jezelf schoonheidsspecialiste mag noemen, kun je een aantal dingen doen. Zo kun je beginnen te werken bij een beautycentrum, schoonheidssalon of kliniek voor plastische chirurgie. Maar je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen en een praktijk openen. Wil je nu nog een vaardigheid aanleren, dan zou je ook versneld het diploma voor kapster kunnen halen. Je kunt dus allerlei kanten op als schoonheidsspecialiste.