Met de komst van de zomer en het warmere weer komen niet alleen de strand bezoekjes dichterbij, maar ook de tentamens van school. Vaak moet je heel veel stof leren, enorm dikke boeken doorspitten en ook nog eens aantekeningen doornemen. Het is dan ook niet gek als je dit allemaal even teveel wordt.

Een beetje hulp bij het studeren is nooit weg, vooral als je even niet meer weet hoe je het beste kunt beginnen. De volgende tips zullen je misschien wel op de goede weg helpen, zodat jij straks met het volste vertrouwen in jezelf aan die tentamens kan gaan beginnen. 

1. Een studeerpartner
Als je iemand hebt waarmee je samen kan studeren, kun je elkaar helpen als je ergens niet uitkomt. Zorg er wel voor dat diegene jou ook daadwerkelijk kan helpen, dus zoek niet iemand die net zo slecht is in het vak als jij.

2. Zoek een goede studeerplek
Als je gaat studeren is het belangrijk dat je in een goede omgeving bent, waar je in ieder geval niet snel wordt afgeleid. Maak het jezelf ook niet al te knus, want je moet natuurlijk wel scherp blijven en niet gaan wegdromen.

3. Maak een plan
Als je een plan maakt om te studeren, kun je een goede voorbereiding treffen en is het duidelijk wat je moet doen. Zo kun je al je materialen bij elkaar zoeken en indelen wanneer je deze moet doornemen.

4. Maak een schema
Een schema is niet hetzelfde als een plan, maar sluit hier wel op aan. Door een schema te maken, kun je je tijd goed verdelen zodat je niet in tijdnood komt. Je maakt hier ook een indeling van je leerstof bij, zodat je rustig kan studeren.

5. Neem pauzes
Om meerdere uren achter elkaar in je boeken te zitten, lijkt misschien een goed idee. Maar je wordt hier alleen maar moe van. Om je concentratie niet te verliezen, kun je het beste kleine pauzes nemen tussendoor. Dan kun je daarna weer met een frisse start verder leren.

6. Lees niet hardop
Sommige dingen onthoudt je als je ze hoort, zoals liedjes. Maar dit werkt niet zo bij het studeren, het gaat alleen maar langzamer als je hardop leest. Als je de stof eenmaal wat vaker doorneemt, zul je het ook beter onthouden.

7. Lees de samenvattingen
Samenvattingen zijn zeer handig om ook te lezen, want daar staan de belangrijkste dingen op een rijtje . Let er wel op dat je niet alleen de samenvattingen leest, want soms staat daar net even wat minder uitleg in over bepaalde termen. Je loopt dan het risico dat je deze niet goed begrijpt en ze ook niet onthoudt.

8. Gebruik een marker
Als je de belangrijkste dingen met een marker aanstreept, zie je in een oogopslag wat je moet weten. Hierdoor kun je sneller leren en de dingen beter onthouden. Over het algemeen is het makkelijker om steekwoorden te markeren, dan hele zinnen.