Juridische kwaliteitszorg is erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat een bedrijf of organisatie juridisch er goed voor staat. Hierbij kijk je uiteraard naar de wetten en regelgeving die er al bestaan. Toch is het ook belangrijk om hierbij een juridische achtergrond oftewel opleiding te hebben. In dit artikel vertellen we je dan ook welke juridische opleidingen er zijn zodat je kunt bijdragen aan de juridische kwaliteitszorg. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder. 

Juridische opleidingen

Zoals gezegd is een juridische opleiding van belang om bij te dragen aan de juridische kwaliteitszorg. Je moet immers wel weten waar je het over hebt en hiervoor is kennis uiterst belangrijk. Er zijn een tal van juridische opleidingen, zowel op HBO- als op MBO-niveau. Hierdoor kun je bijvoorbeeld kiezen voor een HBO opleiding bestuursrecht. Dit is een kort en praktijkgericht programma, waarbij je leert hoe je de kennis over bestuursrecht in de praktijk kunt toepassen. Zo krijg je les over de Algemene wet bestuursrecht (Awb), maar ook over juridisch argumenteren en hoe je een bezwaar- en beroepschrift moet schrijven. Soortgelijke opleiding kun je ook op MBO-niveau volgen zoals de opleidingen Medewerker Juridische Zaken en Praktisch Bestuursrecht. 

Trainingen

Naast volledige opleidingen kun je er ook voor kiezen om één of meerdere trainingen te gaan volgen. Hierdoor kun je soms in één dag al erg veel leren over een bepaald vakgebied. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de training Algemene Wet Bestuursrecht. Hierbij leer je in drie dagen de basisbeginselen van de Awb. Tegelijkertijd krijg je ook handvatten om deze regels en begrippen toe te passen in de praktijk. Heb je geen tijd om naar een locatie te komen? Dan kun je deze training ook in de vorm van een e-learning volgen. Verder zijn er nog trainingen als Subsidieverstrekking volgens de Awb, Aanbestedingsrecht basis en Kernbegrippen van Circulogie. Deze trainingen en opleidingen zijn dan ook uitermate geschikt om gebruik te maken van het stapbudget. Dit is een budget van maximaal 1000 euro wat je één keer per jaar mag ontvangen in de vorm van een gift voor het volgen van een opleiding. Bij het succesvol afronden van de opleiding of training hoef je dit dus niet terug te betalen. 

Kortom, de verantwoordelijkheid voor het waarborgen van producten ligt bij de overheid en begint bij de juridische kwaliteitszorg, waardoor het erg belangrijk is dat er mensen gespecialiseerd zijn in dit vakgebied en de juiste achtergrond hebben. Deze achtergrond kun je opdoen door een juridische opleiding of training te volgen.