Ieder volwassen mens heeft gemiddeld ongeveer zeven à acht uur slaap per etmaal nodig. Het gaat overigens niet alleen om de lengte van de slaap, maar vooral om de kwaliteit ervan. Veel hangt daarbij af van de kwaliteit van je bed. Wellicht ga je binnenkort een nieuw bed kopen. Misschien wel je eerste eigen grote bed. Waarop moet je dan letten en welke soorten bedden zijn er eigenlijk? Neem er ruim de tijd voor om de verschillende opties te proberen, want een bed kopen is misschien wel de belangrijkste aankoop voor je gezondheid en welzijn in de komende tien jaren.

De verschillende mogelijkheden

Het traditionele ledikant met een lattenbodem of spiraalbodem is nog altijd immens populair. Je combineert dit met een matras naar keuze. Matrassen zijn er bijvoorbeeld van traagschuim, koudschuim, latex of pocketveren. Er bestaan ook nog andere opties, zoals een waterbed of een matras gevuld met bamboevezels of kapok. Je kunt ook kiezen voor een boxspring. Dat is een bed dat uit drie elementen bestaat, de feitelijke boxspring (een bak met daarin pocketveren), een matras en een topper, waarop je zelf ligt. Zowel voor het ledikant als voor de boxspring geldt dat je deze bedden in de aanbieding kunt kopen door ze in de beddenoutlet te bestellen. Je koopt dan originele merkbedden die al enige tijd in een showroom hebben gestaan, maar waar verder niets aan mankeert.

Het proefliggen

Ga je een matras kopen, dan is proefliggen een essentieel onderdeel van het aankoopproces. Door te gaan proefliggen kom je erachter of een matras goed bij je past. Je kunt matrassen in de aanbieding kopen, maar ook deze producten moeten natuurlijk wel overeenkomen met jouw specifieke wensen. Als je de showroom bezoekt, zorg er dan voor dat je lekker ontspannen op het matras gaat liggen. Neem de tijd en laat je niet afleiden, want het gaat erom dat jij je straks comfortabel voelt in je eigen bed. Trek voor deze gelegenheid dunne, gemakkelijke kleding aan. Niet te veel lagen over elkaar, de situatie moet lijken op die van jouw werkelijke slaapritueel.

Zacht of hard

Probeer matrassen van verschillende materialen en diktes uit. Het ene type matras geeft een betere ondersteuning dan het andere en voelt warmer of kouder aan. Geef je de voorkeur aan een zacht of juist een hard matras? Kies altijd wat jij zelf het beste vindt!