Ze zien er enorm chic uit: suède schoenen. Bij veel outfits kun je suède schoenen dragen. Het is echter wel belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Als je dit niet doet, kan die luxe look helaas al gauw afnemen. Wil je weten hoe een suède schoen netjes blijft? Dit zijn onze tips.

Suède schoenen verven

Voordat we overgaan op de tips voor nieuwe schoenen onderhouden, willen we je ook vertellen dat suède schoenen die wat versleten zijn nog gewoon te redden zijn! Doe ze dus niet meteen weg. Het is namelijk een leersoort die je kunt verven. Suède schoenen verven is eigenlijk een heel eenvoudig klusje. Je kunt de schoen verven in de bestaande kleur. Of je kunt juist voor een andere, donkerdere kleur kiezen – het is allemaal mogelijk. Het omkleuren van schoenen is leuk, omdat je schoen zo een totaal nieuwe look krijgt. Van lichtbruin naar donkergroen bijvoorbeeld! Gebruik goede schoenverf om zeker te zijn van een blijvende dekking. Borstel de schoen eerst en haal vuil weg, waarna je de verf over het oppervlak smeert. De verf trekt in zowel het leer als de losse haartjes. Overtollig verf poets je weg. Het is zo gepiept!

Suède schoenen borstelen

We noemden hierboven al kort het borstelen van suède schoenen. Dit is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Doe dit dan ook regelmatig, met een speciale borstel bedoeld voor dit materiaal. Je haalt los vuil zo eenvoudig van de schoen af. De haartjes van het leer gaan weer netjes overeind staan als je de schoen borstelt. Dit maakt de schoen fraai! Het is wel belangrijk om één richting op te borstelen, om te voorkomen dat je de schoen beschadigt én voor het mooiste resultaat. Aan een suèdeborstel zitten zowel hardere borstels als een gumborstel. Gebruik het gum-gedeelte bij slijtageplekken of vlekken: je maakt de haartjes zo weer beter zichtbaar. Hier kun je wat harder mee wrijven over de plek die je wilt opknappen.

Suède schoenen beschermen

Het verven en het borstelen is dus ideaal om de schoenen te onderhouden – en om weer voor nieuw leven te zorgen qua looks. Wat kun je echter doen bij nieuwe suède schoenen? Breng een beschermende laag aan, met een goede spray! Je kunt de schoenen na een aantal maanden ook opnieuw sprayen. Met zo’n beschermend middel zorg je voor een extra laagje op de schoen, waardoor vocht en vuil minder snel intrekken. Het is belangrijk om de hele schoen in te sprayen, met een gelijkmatig verdeelde laag.

Suède schoenen schoonmaken

Zijn er vlekken ontstaan in je schoenen? Vervelend! Het is zaak om de vlek zo snel mogelijk te verwijderen, voordat deze helemaal intrekt. Gebruik warm of heet water, dat je op de vlek aanbrengt. Vervolgens gebruik je de suèdeborstel om de vlek weg te poetsen. Tot slot laat je de schoenen goed drogen bij kamertemperatuur – en de kans is groot dat de vlek als sneeuw voor de zon is verdwenen.