Wanneer iemand, die geen verstand van paarden heeft, een paard ziet staan met een deken om, wordt vaak gedacht dat dit gedaan is om het dier warm te houden. Dat is echter slechts een klein stukje van het hele verhaal. Als je een echte paardenliefhebber bent en zelf een paard bezit, weet je dat het belangrijk is om verschillende dekens beschikbaar te hebben. Elk van die dekens is voor een andere toepassing bedoeld. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de omstandigheden, welk type paardendeken voor jouw paard van toepassing is.

Bescherming tegen insecten en zonlicht

Een belangrijke functie van een paardendeken is het dier te beschermen tegen insectenbeten. Met name muggen en horzels hebben het vaak op paarden voorzien, evenals natuurlijk vliegen, die vaak rond deze dieren blijven zwermen. Een paard kan daar onrustig van worden en een insectensteek veroorzaakt jeuk, waardoor het paard zich zal gaan schuren. Dat kan een geïrriteerde huid opleveren en zelfs serieuze verwondingen. Ook bestaan er speciale zonnedekens voor paarden. Op zich kan een paard prima tegen de zon, maar het dier kan er gemakkelijk bruin van worden en soms vinden paardenliefhebbers die bruine kleur niet zo mooi.

Zweetdeken essentieel na zware inspanning

Zoals wij een trainingspak aantrekken na onze hardloopsessie, om te voorkomen dat ons lichaam te snel afkoelt terwijl we nog transpireren, zo geldt dat voor een paard precies zo. Met een zweetdeken zorg je ervoor dat het paard geen kou vat nadat je samen een ritje door de natuur hebt gemaakt. De deken neemt het transpiratievocht van het paard op en voert het af. Hierdoor blijft het paard zelf droog en warm.

Het juiste formaat

Natuurlijk is van belang dat een paardendeken precies past bij de grootte van het dier. Voor een shetlander koop je dus een speciale deken shetlander en op basis van de maattabel vind je heel eenvoudig de deken met de juiste afmeting voor een optimale bescherming.