Staat je eerste rijles in de planning? Dan vraag je je vast af wat je kunt verwachten en waar je allemaal rekening mee moet houden. Geen nood: we helpen je op weg en zetten hier 3 handige tips op een rij. Ook vertellen we hoe je straks de juiste verzekering voor je auto kiest.

Zó kies je een goede autoverzekering

Als je straks de trotse bezitter van een auto bent, dan heb je ook een passende autoverzekering nodig. Je kunt kiezen uit 3 dekkingen: WA, WA+ en All Risk. WA is de basisdekking. Hiermee ben je in de auto verzekerd tegen schade die je aan andere mensen en hun spullen veroorzaakt. WA+ en All Risk zijn wat uitgebreider. Deze dekkingen verzekeren namelijk ook sommige soorten schade aan je eigen auto.

Welke dekking past bij mij?

Als je optimaal verzekerd wil zijn en nog een vrij nieuwe auto hebt (0-6 jaar), dan is het slim om All Risk te kiezen. Auto van 6-9 jaar worden vaak WA+ verzekerd. En voor oudere auto’s (>9 jaar) is WA meestal voldoende.

Tip 1: Draag comfortabele kleding

Voorbereiding is alles! Zorg daarom dat je comfortabele kleding hebt die je niet in de weg gaat zitten. Met teenslippers, hakken of Uggs voel je de pedalen bijvoorbeeld veel minder goed. Kies daarom liever voor platte schoenen die je voeten goed omsluiten en geen extra dikke zool hebben. Zo kun je de lesauto veel makkelijker bedienen.

Verder is het handig om te strakke broeken, rokjes of jurkjes te vermijden. Als je kleding niet lekker zit of omhoog kruipt, dan kan dit je tijdens de les afleiden. Zorg ook dat je de voorste plukken van je haar goed uit je gezicht houdt. Dan wordt je gezichtsveld niet belemmerd.

Tip 2: Durf te vragen

Tijdens je rijlessen krijg je aanwijzingen van de rij-instructeur. Snap je niet wat de instructeur je vraagt? Of twijfel je of je de instructies wel goed begrijpt? Schroom dan niet: stel gerust je vragen of vraag om extra uitleg. Domme vragen bestaan niet en je bent er om van je instructeur te leren.

Tip 3: Durf fouten te maken

Je hoeft het niet perfect te doen. Sterker nog: je zal fouten gaan maken, vooral tijdens je eerste rijlessen. Maar dat is helemaal niet erg. Van je fouten leer je namelijk het meest. Wees dus niet bang om nieuwe situaties ‘verkeerd’ aan te pakken. In het begin maakt iedereen vergissingen, dat is hartstikke normaal en menselijk. Onthoud dat je rij-instructeur erbij is om je fouten op te vangen en te zorgen dat je tijdens de hele rit veilig bent én blijft. Met andere woorden: laat je niet tegenhouden door je faalangst, just enjoy the ride!