Als we ziek zijn of ons even niet lekker voelen, gebruiken we allemaal wel eens medicijnen. Dit zijn dan vaak pijnstillers, maar er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende soorten medicijnen, denk aan slaapmiddelen en antidepressiva. Wanneer je hier langdurig gebruik van maakt dan kun je hier verslaafd aan raken. Dit komt helaas vaak voor en wordt tegelijkertijd pas laat opgemerkt, waardoor je niet meer makkelijk van de medicijnen af komt. Toch zijn er natuurlijk een aantal oplossingen, maar wat kun je dan het beste doen als je verslaafd bent aan medicijnen? Lees dan snel verder. 

Symptomen van een medicijnverslaving

Wanneer iemand verslaafd is zal er al snel een gevoel van schaamte komen, waardoor degene het niet snel zelf zal toegeven of überhaupt zal vertellen. Ook als je zelf verslaafd bent zul je dit herkennen of je weet misschien niet goed of je in wezen verslaafd bent aan een type medicijn. Een medicijnverslaving is tenslotte vrij onzichtbaar en kun je dan ook gemakkelijker voor jezelf houden. Ten eerste zijn er een aantal geestelijke kenmerken. Zo heb je namelijk een enorme behoefte om het middel tot je te nemen. Je hebt dan ook het gevoel dat je het middel nodig hebt en er afhankelijk van bent. Daarnaast zijn er ook lichamelijke klachten bij een medicijnverslaving, denk hierbij aan moeheid, slaapproblemen, nervositeit, slechte concentratie en soms zelfs angst en paniekgevoelens. 

Stoppen met het medicijngebruik

Je wilt natuurlijk geen last hebben van de symptomen van een medicijnverslaving. Hierdoor lijkt de oplossing logisch om simpelweg te stoppen met het gebruik van medicijnen. Dit is echter makkelijker gezegd als gedaan. Zoals eerder aangegeven is er een gevoel van afhankelijkheid en een sterke behoeft om het medicijn te nemen, wat het bemoeilijkt om te stoppen met de medicijnen. Wanneer je er dan voor kiest om rigoureus te stoppen en je gaat afkicken van medicatie kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Hierbij kun je denken aan klachten als transpireren, misselijkheid, spierpijn en angst. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen zorgen voor een terugval, maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. 

Professionele hulp inschakelen

Wanneer het je niet lukt om zelfstandig van je medicijnverslaving af te komen, is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Het lijkt misschien een grote stap om professionele hulp in te schakelen, maar uiteindelijk kan het je helpen om van je verslaving af te komen. Als je ervoor kiest om te gaan afkicken bij een kliniek, zul je professionele hulp krijgen. Hierdoor zul je met behulp van je eigen wilskracht weer een leven voor je kunnen zien zonder een medicijnverslaving.