De telefoon is natuurlijk niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Hierdoor komen ook kinderen er al steeds vroeger mee in aanraken. Kinderen weten al snel hoe een tablet of telefoon werkt en willen dan ook al snel een telefoon voor zichzelf. Ze zien het bij klasgenootjes en gebruiken een oude telefoon van de ouders, maar op welke leeftijd krijgt de gemiddelde dochter een telefoon? 

Welke leeftijd?

Vaak beginnen kinderen rond 8 jaar met het vragen om een eigen telefoon, meestal komt dit doordat ze het zien bij klasgenootjes. Het is dan vooral leuk voor kinderen om een telefoon te hebben, maar niet noodzakelijk. Het gaat vooral om het spelen van spelletjes of video’s op YouTube kijken. Wanneer kinderen naar de middelbare school gaan hebben ze wel een telefoon nodig, denk aan het rooster te bekijken. Op school wordt de telefoon steeds meer gebruikt tijdens de lessen. Hierdoor raken kinderen ook erg snel gewend aan het gebruiken van een telefoon en zullen ze ook naast school hun telefoon veel gebruiken om bijvoorbeeld even iets op te zoeken op internet of gewoon lekker te scrollen door Instagram. Verder is het natuurlijk ook fijn als je kind jou gemakkelijk kan bereiken. Verder is het ook belangrijk voor de sociale contacten van het kind, aangezien ze makkelijk contact kunnen houden met vrienden en vriendinnen. 

Wat kost een telefoon voor je dochter?

De kosten van de telefoon hangen natuurlijk af van de aanschafprijs, kies je voor het nieuwste model of ga je voor een tweedehandse telefoon. Als je kind jong is en de telefoon niet meer optimaal hoeft te werken, is het ook een idee om een oude telefoon van jezelf eerst te geven. Verder hangen de kosten af van het gebruik en het daarbij behorende abonnement van de telefoon. Echter is het ook interessant om te kiezen voor een telefoon zonder abonnement. Zo kun je kiezen voor een los toestel met een sim only abonnement of juist een prepaid simkaart. Bekijk hiervan goed de voor- en nadelen en bedenk of dit aansluit bij het toekomstige gebruik van de telefoon. 

Maak afspraken en regels

Hoe jonger je dochter is als ze een telefoon krijgt, hoe belangrijker het is om regels en afspraken te maken over het gebruik van de telefoon. Spreek bijvoorbeeld van tevoren af wie welke kosten voor de telefoon gaat betalen. Als je kind zelf een deel mee zal betalen, zal ze nog wel een keer goed nadenken of ze wel echt een telefoon wilt. Bovendien wordt er ook vaak online gepest of komen er bijvoorbeeld naaktfoto’s voorbij? Bespreek van tevoren goed wat je kind in zo’n situatie moet doen. Maak ook regels, mag je dochter bijvoorbeeld haar mobiel meenemen naar de slaapkamer?

Kortom, op welke leeftijd goed is om een telefoon te geven aan je dochter hangt af van verschillende factoren. Moet je kind bijvoorbeeld ver naar school fietsen en vind je het een veilig idee dat je dochter een mobiel bij zich heeft, dan kun je ervoor kiezen om je dochter al op een vroegere leeftijd een telefoon te geven. Toch is een mobiel wel nodig als je dochter naar een middelbare school gaat, aangezien er veel online wordt gedaan. Bedenk van tevoren goed wat de kosten zullen zijn en maak regels en afspraken over het gebruik van de telefoon.