HBO salaris gedaald
Ben je net klaar met je HBO en wil je binnenkort gaan werken? Houd er dan rekening mee dat je salaris weleens kan tegenvallen. HBO’ers verdienen namelijk steeds minder geld.

Uit cijfers van HBO-monitor is gebleken dat het salaris van afgestudeerde hbo’ers fors is gedaald. De afgelopen 5 jaar ging hun loon met gemiddeld 361 euro per maand omlaag. Als je de lonen aanpast voor inflatie, zitten hbo’ers nu zelfs op een salarisniveau van 17 jaar geleden.

Inkomen hbo’ers gedaald door crisis

Volgens Christoph Meng, onderzoeker van de Universiteit Maastricht, komt de daling door de crisis. “In de afgelopen 5 jaar is de vraag naar recentelijk afgestudeerde hbo’ers continu gedaald, terwijl het aanbod aan nieuwe hbo’ers relatief constant is gebleven. Daardoor dienen werkgevers minder te betalen. Daarnaast werken hbo’ers vaak onder hun niveau, dan wel buiten hun vakgebied. Ook het aantal uren dat ze per maand werken, is iets afgenomen”, laat hij weten.

Wel zegt Meng dat het salaris op een gegeven moment weer omhoog gaat. “Het zijn gewoon golfbewegingen. In tijden van crisis gaat het salaris omlaag, maar zodra het economisch goed gaat, stijgt het salaris weer. Maar dat kan nog wel een jaar of 2 duren.”