Na lang wikken en wegen is de regering er dan eindelijk uit! Een tweede studie wordt toch weer goedkoper.

In 2010 werd afgesproken dat studenten die een tweede studie naast de eerste volgden, dit voortaan zelf moesten betalen. Als je deze studie deels tegelijk met de eerste volgde, dan kon de tweede studie tegen een normaal collegegeldtarief afgemaakt worden. Deze regel zou echter dit jaar vervallen waardoor het collegegeld enkele duizenden euro’s hoger werd.

Regeling van de baan om talent te stimuleren

Maar volgens de NOS is deze regeling nu van de baan. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker is met universiteiten, hogescholen en studentenbonden namelijk overeen gekomen dat studenten die aan hun tweede studie beginnen, terwijl de eerste nog niet af is gewoon het lage collegegeld blijven betalen. Dit omdat ze talentvolle en ambitieuze studenten niet wil afschrikken met torenhoge kosten.

In totaal zijn er 4.000 studenten die een tweede studie volgen. Studentenorganisaties Interstedelijk Studenten Overleg en Landelijke Studenten Vakbond zijn dan ook blij met de nieuwe afspraak. “De Nederlandse economie is gebaat bij een zo goed mogelijk opgeleide samenleving. Zeker in tijden van crisis moet goede scholing door middel van een tweede studie aangemoedigd worden,” laten zij in een verklaring weten.