Ik ben een grote muziekfan en daarom probeer ik zoveel mogelijk optredens van artiesten te bewonderen. Om deze reden was ik dan ook gisteravond aanwezig bij het uitverkochte concert van de Amerikaanse R&B ster Miguel. In dit artikel lees je mijn ervaring over dit uitje in de Paradiso in Amsterdam.

Locatie

Eerlijk gezegd schaamde ik me een beetje voor het feit dat ik nog nooit in de Paradiso in Amsterdam was geweest. Ik dacht namelijk dat deze evenementenlocatie een plek was voor bezoekers die dol zijn op alternatieve feestjes of muziekstijlen. Toch is mijn denkwijze bij binnenkomst hierover nogal veranderd. De ruimte gaf mij namelijk gelijk een tijdloos gevoel omdat het er heel warm was ingericht. Vooral het balkon, mijn zitplek op de eerste verdieping, de lichttechniek en de zaalinrichting, hebben mij geïnspireerd. Ik had niet alleen een perfect uitzicht op het podium, de sfeerbeleving was ook optimaal.


Vormgeving grote zaal van Paradiso

Jammer genoeg waren er wel een paar kleine minpuntjes aan deze locatie. Ik vond de kwaliteit van het geluid een beetje tegenvallen, af en toe kon ik helaas niet horen wat er door de microfoon gezongen of gezegd werd. Daarnaast merkte ik op dat er een aantal klachten waren over het garderobepersoneel, sommige werknemers waren zelfs ver van klantvriendelijk te noemen.

Voorprogramma

Mijn mening over het voorprogramma is een beetje dubbel. Voordat Miguel zijn show begon kregen ik en de andere bezoekers vanaf 20:30 tot 21:00 uur een optreden te zien van Full Crate & Mar. Deze namen zeiden mij van te voren helemaal niets, maar ze hebben mij wel verrast. Hoewel ik de leadzanger een beetje tegen vond vallen, krijgen de overige bandleden wel een schouderklopje.

De kwaliteit van de zang kon ik moeilijk beoordelen omdat deze erg zacht werd gezongen en er weinig contact met het publiek werd gemaakt. De overige muzikanten waren daarentegen erg enthousiast en speelde vol overgave met hun instrumenten. Naar mijn mening maken Full Crate & Mar muziek die je het best kunt omschrijven als een mix van neo-soul, beats, jazz en hip hop. Mijn smaak was het in ieder geval niet.


Full Crate & Mar met Miguel in Paradiso

Miguel

Eindelijk was het om 21:45 uur tijd voor het hoofdprogramma van Miguel. Helaas begon de zanger wel 45 minuten te laat, maar goed dat is tegenwoordig bij alle populaire artiesten schijnbaar heel normaal. Toen zijn vaste bandleden hun instrumenten lieten horen werd de overvolle zaal uitbundig. De kwaliteit van het geluid leek opeens sterk verbeterd en toen opende Miguel zijn spectaculaire show, die alles te maken had met het nieuwe album Kaleidoscope Dream.


Het optreden van Miguel is bijna niet met woorden te beschrijven. Toch denk ik dat ik met kwaliteit, perfectie, uitbundig en entertainment, al een heel eind kom. Bekende liedjes zoals Adorn, Sure Thing, Do You en Quickie, werden onder andere gezongen en het publiek werd hierin vol overgave in meegetrokken. Toen ik om mij heen keek was iedereen letterlijk aan het genieten en dat vond ik mooi om te zien. Het samenspel van de zanger en zijn bandleden was voor mij persoonlijk een figuurlijk kunstwerk om naar te kijken.

[jwplayer config=”Meidenblog” mediaid=”41651″]

Als ik jullie verder moet vertellen hoe geweldig dit optreden was, dan moet ik op zijn minst nog 10 artikelen schrijven. Ik was geen grote fan van deze aanstormende R&B ster maar dat ben ik nu absoluut wel. Voor de prijs van 25,50 euro heb ik een avond beleefd die ik nog jarenlang zal onthouden. Ik heb nog nooit eerder kunnen zeggen dat een artiest live beter was dan op zijn album, maar Miguel is dit met vlag en wimpel gelukt.

Foto’s via Facebook en Official Miguel