Voor de echte studiebollen is er weer een sprankje hoop. De VVD en de PVDA zijn het er namelijk over eens dat het voor uitmuntende studenten mogelijk moet blijven een tweede studie te volgen, zonder dat dit extra collegegeld kost.

Vandaag gaan de coalitiepartijen voor dit plan pleiten tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs. De tweede studie kost alleen geen extra collegegeld als deze is gestart voordat het diploma van de eerste studie is behaald. Volgens Pieter Duisenberg van de VVD moeten ambitieuze studenten juist gestimuleerd worden en geen afstraffing krijgen.

Tot een aantal jaar geleden was het al mogelijk om ingeschreven te staan bij meerdere opleidingen zonder dubbel te betalen. Dit werd helaas door het kabinet van Balkenende gestopt. Hierdoor moesten studenten die meer wilden leren al gauw duizenden euro’s extra betalen. Daarom is het nu maar afwachten of het idee wordt goedgekeurd.