Het afschaffen van de basisbeurs voor een studie is flink in opspraak in Nederland. Studenten willen namelijk geen leenstelsel omdat ze vrezen last te krijgen van een enorme schuld.

Het huidige kabinet is door hun plannen met de basisbeurs momenteel niet zo geliefd bij studenten, scholieren en hun ouders. Dat blijkt uit een enquête van de vakbonden Landelijke Studenten Vakbond en de Federatie Nederlandse Vakbeweging Jong onder 5.215 mensen. Volgens de gegevens willen studenten geen leenstelsel omdat dit onder andere gaat zorgen voor geldproblemen.

Verder denkt ongeveer 66 procent van de deelnemers dat ze meer moeten gaan werken als de basisbeurs verdwijnt en vrezen dan ook dat dit ten koste gaat van de studie. Daarnaast blijkt dat de helft van de mbo studenten vanwege het leenstelsel er van af ziet om een hbo-opleiding te gaan volgen.