Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat Barack Obama wederom de verkiezingen in de Verenigde Staten heeft gewonnen. Toch is dit niet het enige wat gebeurd is tijdens deze verkiezingen. Want in Colorado en Washington is nu ook wiet legaal.

In een aantal staten in de Verenigde Staten was het gebruik van wiet voor medische doeleinden al toegestaan, maar Colorado en Washington zijn de eerste staten die de verkoop van wiet legaliseren. De Denver Post meldt dat zo’n 53 procent van de kiezers een wetswijziging heeft goedgekeurd die recreatief gebruik van wiet toelaat. Volgens de Seattle Times stemde ook in Washington een ruime meerderheid voor de legalisering van marihuana.

De nieuwe wet houdt in dat gebruikers maximaal 28 gram wiet mogen kopen in speciale winkels. Het bezit van wiet is niet meer strafbaar, maar openbaar gebruik is niet toegestaan. In Washington wordt het aankomend jaar een systeem opgezet voor de regulering en belasting van marihuana en in Colorado moeten in januari 2014 de eerste coffeeshops openen.

Linkser dan Nederland

Natuurlijk zorgt de nieuwe wet voor de nodige opschudding. Zo vindt Jonathan Caulkins, een professor aan Mellon University in Colorado, de wet ongekend. Hij beweert dat het drugsbeleid in de staat zelfs linkser wordt dan dat van Nederland. Tegenstanders zijn dan ook bang dat Colorado verandert in een bestemming voor drugstoeristen en dat steeds meer kinderen drugs gaan gebruiken.

Ondanks dat Colorado en Washington softdrugs willen legaliseren is de verkoop hiervan op nationaal niveau nog altijd verboden. Dit kan dan ook leiden tot rechtszaken, waaruit moet blijken of de staten het recht hebben om wiet legaal te maken binnen hun grenzen.