De beste grote hbo-instelling van Nederland is dit jaar opnieuw Hogeschool Avans in Noord-Brabant geworden. Net als vorig jaar scoren Hogeschool Utrecht en Inholland beiden onvoldoende op hoger onderwijs niveau.

De Keuzegids Hbo Voltijd 2013 heeft Hogeschool Avans wederom uitgeroepen tot de beste hbo-instelling met een score van 71 punten. Op de tweede plaats staat de Hogeschool Zeeland, gevolgd door Hogeschool Zuyd in Limburg. Vorig jaar beloofden Hogeschool Utrecht en Inholland allebei verbeteringen, maar de score is nog steeds laag. Hogeschool Utrecht scoort maar 54 punten en Inholland sluit de lijst met 51 punten af.

Uit de nieuwe gids valt op te maken dat scholen uit het Zuiden leider zijn in het bieden van kwaliteitonderwijs. Opmerkelijk genoeg staan instellingen uit de Randstad, waaronder de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Leiden, in de onderste helft van de ranglijst.

Hulpmiddel

In de keuzegids worden hbo-instellingen vergeleken op basis van statistieken en de oordelen van deskundigen en studenten. Het boekje is bedoeld als hulpmiddel voor aankomende studenten om hun keuze voor een studie te bepalen. Volgens de makers wordt de gids in het Hbo zelf ook gebruikt als graadmeter voor de kwaliteit van het onderwijs per instelling.