Ben je fan van Nederlandse films en kun je een grappig onderwerp zo af en toe wel waarderen? Dan kun je naar mijn mening het beste snel naar de bioscoop gaan om de nieuwe film Alleen Maar Nette Mensen te zien. Om je alvast een voorproefje te geven vind je hieronder mijn recensie.

Het verhaal

Eergisteren ben ik naar de leuke boekverfilming van Robert Vuijsje zijn roman Alleen Maar Nette Mensen geweest. In de komedie gaat de wereld open voor hoofdpersoon David, een Joodse jongen afkomstig uit het kakkerige Amsterdam-Zuid, wanneer hij interesse krijgt in een exotisch meisje uit de Bijlmer.

Omdat David niet langer meer opgewonden raakt van zijn truttige vriendin Naomi, besluit hij op zoek te gaan naar een donker meisje met veel rondingen. Zijn zoektocht brengt hem naar Amsterdam-Zuidoost waar hij in contact komt met Rowanda, een volle Surinaamse met kinderen. Ondertussen vinden de ouders van David zijn nieuwe avontuurlijke liefdesleven alles behalve prettig. Terwijl hij zijn nieuwe pad bewandelt, komt hij in aanraking met verschillende exotische dames om te kijken wat hij nou precies wil. Ook krijgt hij te maken met een multiculturele vriendengroep die hem probeert te begeleiden in zijn nieuwe relatie.

Personages

David wordt gespeeld door Géza Weisz. Met zijn zwarte haren en licht getinte uiterlijk lijkt David erg veel op een Marokkaan. Zijn Joodse ouders willen graag dat hij in hun perfecte plaatje past, maar toch kiest hij liever zijn eigen pad.

De rol van perfecte schoondochter wordt gespeeld door Sigrid ten Napel. Zij speelt een studerend meisje dat alles heel goed voor elkaar heeft, daarom is zij erg geliefd bij de familie van David. Toch vindt de jonge jongen zijn huidige blanke vriendin maar saai en kiest liever voor de exotische Rowanda, gespeeld door Imanuelle Grives. Maar tijdens het nieuwe liefdesavontuur van David blijkt dat Jeroen Krabbe en Annet Malherbe, in hun rol van ouders toch ook niet zo perfect zijn.

Alleen Maar Nette Mensen neemt stereotypes en vooroordelen behoorlijk op de hak. Zo moeten niet alleen de Joodse ouders van David het ontgelden, ook Surinamers, Antilianen en Marokkanen komen aan de beurt.

Conclusie

Naar mijn mening was de film absoluut grappig, ik heb bij sommige scènes dubbel gelegen van het lachen. Helaas had ik de leukste stukjes uit de film al zo ongeveer gezien op televisie en was de lol er voor mij soms wel een beetje af. Toch vond ik bepaalde opmerkingen over de subculturen best interessant en opmerkelijk omdat dit in Nederland toch nogal gevoelig ligt. Daarnaast heb ik begrepen dat in de film veel delen uit het boek zijn weggelaten en dat daardoor sommige scènes helaas niet zoveel inhoud hadden.

Ik denk dat de film voornamelijk jongeren zal aanspreken omdat het gaat over minder serieuze relaties en het straatbeeld van Amsterdam. Tot slot moet ik toegeven dat je niet naar Alleen Maar Nette Mensen hoeft als je een film met diepgang wilt zien.

[jwplayer config=”Meidenblog” mediaid=”38818″]