Eerder heb je al kunnen lezen hoe het is om te werken als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, maar kun je dit vak ook uitvoeren op mbo-niveau? Welke opleiding moet je hiervoor volgen en wat voor vakken krijg je? Om hierop antwoord te krijgen Ik heb Sanne van Vliet geïnterviewd over de opleiding SPW.

Er zijn meerdere wegen om later als pedagoog aan de slag te gaan. Op hbo-niveau kun je SPH volgen, maar je kunt ook een mbo opleiding doen. Sanne volgt momenteel de mbo opleiding SPW niveau 4. Sanne heeft gekozen voor deze opleiding, omdat ze in de toekomst met jongeren wil gaan werken. “Het leek mij altijd erg interessant om te gaan werken bij een organisatie zoals Jeugdzorg. Daarom ben ik gestart met de opleiding SPW.”

Praktijklessen

Op SPW krijg je veel praktijklessen. “Natuurlijk wordt er veel theoretische aandacht besteedt aan de lesstof, maar we krijgen meer praktijklessen. Tijdens de les zijn we vaak actief en creatief bezig. Zo doen we rollenspellen en moeten we al onze ideeën in praktijk uitvoeren.” Ze vindt de stof soms wel iets te makkelijk. “Vooral het eerste jaar had ik het gevoel dat het allemaal te makkelijk was en ik er niks aan had. We waren soms dagenlang aan het knutselen of kinderliedjes aan het zingen. Voor studenten die activiteitenbegeleider willen worden is dit belangrijk, maar voor mij was dit nutteloos.”

Doelgroep

Sanne vindt het wel jammer dat de lessen voornamelijk gericht zijn op kinderen, ouderen en gehandicapten. “Oudere kinderen, pubers en jongvolwassenen komen wel aan bod, maar minder dan de rest. De doelgroepen waar wij vooral les over krijgen, betreft niet de doelgroep waar ik later mee wil gaan werken.” Sanne kon afgelopen jaar gelukkig wel een stage vinden bij een organisatie die werkt met moeilijk opvoedbare jongeren. “Door deze stage wist ik dat ik de opleiding af moest maken. Ik vond het werk zo leuk en interessant om te doen, dat ik besloot om me volledig in te zetten.”

Toekomst

Het doel van Sanne is om met het SPW diploma door te stromen naar de hbo opleiding SPH. “Zodra ik mijn SPW niveau 4 diploma op zak heb, ga ik mij inschrijven op een hogeschool om SPH te volgen. Ik kan met mijn diploma het eerste jaar overslaan, waardoor mijn hbo studie maar 3 jaar zal duren!”

Niveau

Je kunt alleen doorstromen met een niveau 4 diploma, terwijl het mbo ook niveau 2 en 3 aanbiedt. Wat is eigenlijk het verschil? “Niveau 2 en 3 zijn lager dan niveau 4. Met niveau 2 kun je later kinderen en ouderen ondersteunen bij hun dagelijkse bezigheden. Op niveau 3 richt je je voornamelijk op de opvoeding van baby’s en kinderen.” Met deze niveaus heb je wel de mogelijkheid om door te stromen naar niveau 4.

Natuurlijk hoef je niet door te studeren. Je kunt ook gelijk aan de slag wanneer je het diploma gehaald hebt. “Je kunt veel kanten op met een SPW opleiding. Zo kun je begeleidster worden in de gehandicaptenzorg, peuterspeelzaal, ouderenzorg of bij een kinderopvang.”