Zojuist heeft de politiek officieel laten weten dat de langstudeerboete met terugwerkende kracht wordt gestopt. Na jarenlange strijd van studenten en organisaties tegen de heftige studiemaatregel wordt hun vechtlust dan toch eindelijk beloond.

Mark Rutte van de VVD en Diederik Samsom van de PvdA lieten bij de presentatie van de voorziene begroting weten dat de langstudeerboete zo snel mogelijk wordt gestopt. Na alle berichten is de vreugde onder de studenten groot, velen kunnen het nu ook nog niet geloven. Zo vertelt Karlijn Ligtenberg van de Landelijke Studenten Vakbond aan ANP: “Ik moet het nog even laten bezinken hoor.” En zegt Thijs van Reekum de voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg: “Hier is het feest.”

De maatregel gold voor studenten die meer dan een jaar vertraging opliepen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Zij moesten naast hun collegegeld nog eens 3.000 euro extra per jaar betalen. Gelukkig is de kogel door de kerk en kunnen de studenten weer rustig adem halen.