Veel meiden dromen van een baan als stewardess. Maar wat voor opleiding moet je eigenlijk volgen om te kunnen werken bij een vliegtuigmaatschappij? En is het allemaal wel zo leuk als dat het lijkt? Ik heb het gevraagd aan Kimberley Tas, die een opleiding heeft gevolgd tot stewardess.

Kimberley heeft de mbo niveau 4 opleiding luchtvaartdienstverlening gevolgd aan ROC Amsterdam in Hoofddorp. Tijdens deze 4 jaar durende opleiding is Kimberley opgeleid tot stewardess. Het was niet altijd haar droom om stewardess te worden. “Ik was nog maar 15 toen ik klaar was met de middelbare school en ik had geen idee wat ik wilde gaan doen. Door een vriendin heb ik een kijkje genomen bij de opleiding luchtvaartdienstverlening in Hoofddorp. Toen ik dat had gezien, was ik verkocht. Ik wilde heel graag deze opleiding volgen!”

Capaciteiten

Je hebt een vmbo diploma nodig om toegelaten te worden tot de opleiding luchtvaartdienstverlening. Daarnaast moet je ook over een aantal capaciteiten beschikken. “Het is heel belangrijk dat je er verzorgd uitziet en goed met mensen om kunt gaan. Daarnaast moet je ook flexibel en stressbestendig zijn.” Een talenknobbel is ook een pre bij deze opleiding.

Opleiding

Als stewardess moet je natuurlijk wel meertalig zijn. Daarom krijg je Engels, Duits en Spaans. Je krijgt ook nog vakken als management en economie. Naast de theorie leer je ook veel in praktijk, zo moet je 2 keer stage lopen. Kimberley vond de opleiding niet erg zwaar. “De opleiding duurt 4 jaar, maar je kunt het eigenlijk ook prima in 2 jaar doen. De lessen waren namelijk niet praktisch ingedeeld, waardoor je soms voor 2 uur naar school moest. Daarnaast was de stof niet moeilijk, maar misschien vond ik het makkelijk omdat ik de opleiding erg leuk vond.”

Werken met diploma

Hoewel de opleiding misschien niet erg zwaar is, valt het werk als stewardess niet mee. “Na mijn opleiding ben ik als stewardess gaan werken bij Transavia. Het werk is erg zwaar. Soms ben je meer dan 14 uur aan het werk. Dit komt vooral voor als je naar landen als Egypte moet vliegen.”

Kimberley had het naar haar zin bij Transavia, maar is toch gestopt met haar werk. “Ik kreeg seizoenscontracten waardoor ik niet veel zekerheid had.” Daarnaast waren de werktijden niet erg gunstig. Daarom werkt Kimbery nu als Planning & Reservation Coördinator, waarbij ze simulatietrainingen voor piloten inplant. Ze is heel blij met haar huidige baan. “Ik werk nu tijdens kantooruren en daar ben ik erg tevreden mee. Daarnaast is werken op Schiphol echt geweldig. Er hangt een bepaalde sfeer wat mij elke dag weer blij maakt.”