Afgelopen nacht heeft een Facebook-feest in Haren gezorgd voor een grote ravage. Tienduizenden jongeren kwamen op het feest af en richtten veel vernielingen aan.

Het Sweet Sixteen Facebook-feest in het Groningse Haren is enorm uit de hand gelopen. De 15-jarige Merthe had per ongeluk tienduizenden Facebookgebruikers bij haar thuis uitgenodigd om haar verjaardag te komen vieren. Ondanks waarschuwingen om niet te komen werd het feest, Project X Haren, een enorme hype op internet.

Vrijdag op zaterdagnacht kwamen er dan ook tienduizenden jongeren af op het feest. Zij toverden Haren om in een veldslag en lieten een spoor van vernielingen na. Zo werden auto’s omgegooid en in brand gestoken, ruiten ingeslagen, schuren van bewoners geplunderd, verkeersborden en lantarenpalen vernieuwd en een supermarkt geplunderd.

[pro-player]https://www.youtube.com/watch?v=jGdBsed3IZY&hd=1[/pro-player]

Gewonden

Ook werd de ME bekogeld met fietsen, flessen, stoeptegels en vuurwerk. Verder werden ambulancemedewerkers en brandweermannen ernstig gehinderd tijdens hun werk. Zo lieten de relschoppers niet toe dat branden werden geblust en gewonden werden geholpen.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Martini Ziekenhuis hebben vandaag laten weten dat zo’n 30 mensen zich gemeld hebben met verwondingen. Het gaat vooral om kneuzingen, snij- en hoofdwonden en in een enkel geval om botbreuken. Bij de ziekenhuizen is nog niets bekend over zwaargewonden.

Betalen voor schade

Volgens de politie is de ravage in Haren veroorzaakt door een relatief kleine groep relschoppers. Op vrijdagavond waren er 20 mensen gearresteerd en een woordvoerster zegt dat het aantal op dit moment niet veel hoger ligt.

Ook meldt de gemeente op haar website dat de schade die veroorzaakt is op de relschoppers wordt verhaald. Iedereen wordt dan ook opgeroepen om schade te melden en als mensen foto’s of filmpjes hebben gemaakt waarop de daders te zien zijn dit te geven aan de politie.

[jwplayer config=”Meidenblog” mediaid=”38794″]