Vrijwilligerswerk doen in Jamaica had voor mij een paar maanden geleden als een droom geklonken. Toch is dit afgelopen zomer werkelijkheid geworden en werd het voor mij een ervaring om nooit te vergeten.

In dit artikel vertel ik jullie over mijn eerste ervaringen en impressies. Later zal er nog een artikel volgen over mijn verdere ervaringen, zoals het meemaken van Reggae Sumfest Dancehall Night en het verblijven in een jungleachtig hotel.

Waarom vrijwilligerswerk

Ik zat al een tijdje te denken wat ik in de vakantie kon gaan doen, aangezien mijn vriendinnen al plannen hadden. Opeens herinnerde ik mij een kaartje met namen van vrijwilligerswerkorganisaties dat mijn broertje een keer mee had genomen. Ik wilde altijd al eens vrijwilligerswerk doen en op de website van Projects Abroad zag ik in een keuzelijst van landen Jamaica staan. Het was altijd al een droom van mij geweest om daar op vakantie te gaan en toen bleek dat ik een mediaproject kon doen was mijn keuze snel gemaakt.

De reis

Afgelopen juli mocht ik dan eindelijk vertrekken naar Jamaica. De reis verliep goed, totdat ik in Miami mijn vlucht naar Kingston miste. Dit was wel even schrikken, maar gelukkig kon deze worden omgeboekt naar een vlucht later op die avond. Eenmaal veilig aangekomen in Jamaica werd ik opgehaald door een taxi en naar mijn gastgezin gebracht. Het huis waar ik werd afgezet was tot mijn verbazing vrij groot, maar later bleek dat er ook meer familie van het gezin woonde. Na de kennismaking met mijn gastgezin ging ik al snel naar bed. Moe en uitgeput van de lange reis viel ik in slaap.

Het gastgezin

Mijn gastgezin was aardig, maar er waren zoals je verwacht wel bepaalde regels waaraan ik mij moest houden. Een van de regels van mijn gastgezin was dat ik doordeweeks uiterlijk om half elf thuis mocht zijn. Niet dat ik thuis anders gewend ben, maar aangezien alle leuke dingen pas rond twaalf uur begonnen, was dit wel balen. Verder was het ook erg belangrijk dat ik mijn bed opmaakte en de badkamervloer dweilde voordat ik naar mijn werk vertrok, iets waar ik in het begin erg aan moest wennen.

Mandeville

Na een weekend door te hebben gebracht met mij gastgezin werd ik maandag door iemand van de organisatie opgehaald voor een ori├źntatiedag. Zij liet mij Mandeville, de dichtstbijzijnde stad, zien. Het zag er allemaal totaal anders uit dan hier in Nederland. Alle winkels zagen er veel kleurijker uit en er waren op straat overal mensen die spulletjes verkochten. Dit zou misschien niet bij iedereen in de smaak vallen, maar ik vond het geweldig.

Mijn werkplek

Op diezelfde maandag liet ze mij ook de universiteit zien waar ik zou gaan werken. Dit was een christelijk instituut en had daarom bepaalde kledingvoorschriften. Zo mocht ik bijvoorbeeld geen sieraden dragen en moesten mijn shirtjes minstens korte mouwen hebben. Gelukkig was dit mij van te voren gemeld en ging ik gepast gekleed naar de universiteit. Ik werd daar vriendelijk begroet en kreeg een korte rondleiding. Na de rondleiding en het ontmoeten van zoveel vriendelijke mensen kon ik niet wachten om met mijn werk te beginnen.