Eerder heb ik al een model en Sociaal Pedagogisch Hulpverlener geïnterviewd, echte vrouwenbanen dus! Voor de stoerdere meiden onder ons, heb ik een tatoeëerder geïnterviewd. Ik ben in ieder geval erg nieuwsgierig hoe het is om dit vak uit te voeren.

De 23-jarige Hagenees Bent Netten is altijd al gek geweest op tatoeages. Hij was op zijn 5de al gefascineerd door de kunstige tekeningen op het lichaam. De keus om deze wereld in te gaan werken, was daarom ook niet moeilijk. Hij werkt sinds kort als zelfstandig tatoeëerder, maar daarvoor heeft hij heel wat jaren moeten leren om een echte professional te worden. “Ik heb een paar jaar een internleerproces gevolgd bij de shop waar ik werk. Er zijn ook wel scholen en opleidingen, maar ik ben er op een andere manier ingerold. Na een aantal leerzame jaren, ben ik nu zover dat ik echt zelfstandig kan werken.”

Oefenen

Hoe leer je eigenlijk tatoeëren? Ik denk dat er weinig mensen zich vrijwillig aanbieden om als model te gaan zitten, zoals bij een kappersopleiding! “Dat klopt. In het begin oefen je op de huid van een varken. Dit is heel anders, want het beweegt niet. Als alles goed gaat, mag je beginnen aan het echte werk. De eerste tatoeage die ik heb gezet was bij een vriend. Dat vond ik toen wel heel erg spannend!”

Soort tatoeages

Sindsdien is hij erg gegroeid en hij heeft zichzelf ontwikkeld tot een professionele en creatieve tatoeëerder. Hij maakt zijn schetsen zelf en kan in principe alle soorten tatoeages zetten. Het enige wat Bent nog niet doet, is portretten tatoeëren. “Dit is echt het moeilijkste wat er is. Ik kan het misschien wel, maar wil eerst nog meer ervaring hebben voordat ik hier aan begin.”

Voor- en nadelen

Daarnaast is hij ook erg tevreden met zijn baan “Het verdiend niet slecht en ik kan al mijn creativiteit kwijt in het vak.” Een nadeel van zijn baan is de werkdruk. “Ik werk soms 6 dagen in de week en heb weinig vrije tijd.” Opmerkelijke situaties

Bij het werk komen natuurlijk ook grappige, opmerkelijk en dingen kijken. “Zo heb ik weleens klanten die een tatoeage op een intieme of heel vreemde plek willen. Ik vind dit niet altijd even gemakkelijk om te doen, maar het is mijn baan.” Daarnaast vraag ik ook af of er weleens iets flink fout is gegaan. “Ik ben 1 keer uitgeschoten bij een vrouw. Dit was echter niet mijn schuld, want zij draaide in een keer haar hoofd om. Ik was haar nek aan het tatoeëren dus ik schoot uit. Uiteindelijk ging ze naar huis met 2 bloemetjes in haar nek, in plaats van 1.”

Capaciteiten

Lijkt het jou ook wel wat te gaan werken als tatoeëerder? Ik heb aan Bent gevraagd wat je allemaal moet kunnen voor dit vak.  “Je moet over heel wat capaciteiten en kennis beschikken voor je dit werk kunt gaan doen. Je moet natuurlijk goed kunnen teken. Althans, sommige tatoeëerders trekken over en dan is het wat minder belangrijk. Daarnaast moet je ook creatief zijn bij het maken van je ontwerpen.” Een vaste hand lijkt mij ook niet heel overbodig! “Verder zijn ook praktische zaken aan de orde. Zo moet je veel weten over naalden en de huid, maar dit leer je tijdens de opleiding of leerproces.”