Gisteren was de uitgelezen dag om lief te zijn. Want in Utrecht werd het Lief Festival 2012 georganiseerd.

Zaterdag 1 september stond het recreatiegebied Strijkviertel in Utrecht in het teken van elektronische muziek, het vrije leven en creativiteit. Op die dag werd namelijk voor de zevende keer het Lief festival georganiseerd. Het thema van dit jaar was samen delen, samen dansen, samen Lief!

Festivalterrein


Het festivalterrein in Utrecht is makkelijk te bereiken met de auto. Voor de parkeerplaatsen stonden geen files waardoor mijn vriend en ik de auto zo kwijt waren. Toen wij rond 14:00 uur aankwamen was Lief festival 2012 al twee uur bezig, bij de ingang stond dan ook een kleine rij en tussen de bomen zag je de eerste festivalgangers al losgaan.

De weergoden waren Lief goed gezind. Want na dagen regen was het weer zaterdag prachtig. De temperatuur was prefect en de zon scheen heerlijk. Het recreatiegebied, dat bestaat uit grasvelden, zand, water en kronkelende weggetjes, zag er dan ook zomers uit. Helaas was het gras hier en daar nog erg drassig, waardoor het voor veel slipperdragers soms een modderballet werd.

Hoewel Lief op dezelfde plek als vorig jaar werd gehouden, was het festivalterrein ditmaal toch iets anders ingericht. Bij de ingang was iets naar achteren geschoven en er was geen podium, maar kluisjes, kassa’s voor muntjes en een hamburgertentje. De plekken waar het gebeurde waren allemaal iets meer naar achteren verplaatst. Daarnaast was het veld waar vorig jaar allerlei zelfstandige eetkraampjes stonden ook verdwenen. Hiervoor in de plaats waren meer eetplekken en bars van Lief zelf gekomen, afgewisseld met crêpes, koffie en saté kraampjes.

Muziek en meer


Het Lief festival 2012 telde 5 podia variërend van hard tot zacht. Als eerste kwam je de Ruig tent tegen waar techno uit de speakers knalde. Als je vervolgens een stukje verder liep, stuitte je op Vaag. Dit gebied lag verscholen in de bosjes en stond in het teken van dubstep, hip-hop en drum & bass. Weer wat verder stond Fuif. In deze tent was de jaren 2000 disco waar onder andere de muziek van de Spice Girls, Westlife en gabber hits, die duidelijk minder in de smaak vielen, de dienst uitmaakte en zorgde voor een hoop nostalgie.

Pal naast Fuif lag Hart, het hoofdpodium. Hier stonden onder meer La Fuente, Michael Calfan en Shermanology op het programma. Het diepte punt van Hart was overigens The Partysquad. Want hoewel afwisselde muziek een leuke bijdrage kan leveren, is het niet fijn als de muziek om de 10 seconden wisselt en de MC er continu doorheen loopt te schreeuwen. Het vijfde en laatste podium was Fijn. Dit lag verscholen achter de bosjes en hier werden de sound van minimal en tech house samengebracht.

Naast alle muziek was er nog meer te beleven op Lief. Zo was er een rondvaartboot waarop je feestje viert terwijl je het festivalterrein vanaf het water bekijkt. Een ander opvallend element was de Grand Marier Lounge. In deze grote doorzichtige opblaasbal stond een dj te draaien en kon je terecht voor een drankje.

Ook was er ditmaal een speurtocht genaamd Find it XXL. Verspreid over het festivalterrein waren 75, soms iet wat vreemde, items verstopt zoals een minigrasmaaier, teddybeer en een golftas. Als je meedeed kreeg je een formulier met 15 nummers die jij moest vinden en maakte je kans op een Lief aandenken. Verder kon je ook nog sjoelen en op verschillende plekken dingen maken.

Sfeer

De sfeer op Lief festival 2012 was goed. Zelf heb ik, behalve een paar mensen die duidelijk in hun eigen wereld leefden, geen ruzie of vechtpartij gezien. Lief is trouwens wel een studenten event, maar dat is ook niet zo vreemd. In Utrecht stikt het van de studenten en daarnaast valt dit ook precies samen met de start van het nieuwe studiejaar, waardoor het de perfecte gelegenheid is om elkaar te leren kennen.

Kortom, Lief was ook weer ditmaal een mooie en gezellige afsluiting van de zomer, die hoop ik toch nog even doorgaat. Want hoewel het al september is, is het festivalseizoen nog niet afgelopen! 15 september is er Summerlake in Woerden en je kunt nog kaartjes winnen. Klik hier om mee te doen.