Het ziet er voorlopig naar uit dat de langstudeerboete doorgaat. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs heeft namelijk laten weten dat hij niets gaat veranderen aan de langstudeerboete.

Omdat een meerderheid in de Tweede Kamer af wil van de boete hebben de partijen de afgelopen dagen overlegd. Maar vandaag, tijdens een spoeddebat, heeft Halbe Zijlstra bekend gemaakt dat de langstudeerboete gewoon doorgaat. Volgens hem komt dit omdat de partijen er niet in geslaagd zijn om met een alternatief te komen.

Geen alternatief voor langstudeerboete

De langstudeerboete houdt in dat studenten die meer dan een jaar vertraging hebben 3.000 euro per jaar extra collegegeld moeten betalen. Dit levert jaarlijks zo’n 370 miljoen euro extra op. Zijlstra wilde de boete dan ook alleen niet door laten gaan als er een financieel alternatief was.

Waarschijnlijk vindt er volgende week nog aan plenair debat plaats over de langstudeerboete. Toch liet Zijlstra, volgens RTL Nieuws, alvast het volgende weten aan de 70.000 studenten die door de maatregel getroffen worden: “Er rest het kabinet niets anders dan gewoon de wet uitvoeren. Ja, u zult per 1 september het verhoogde collegegeld moeten betalen.”