Afgelopen januari werd Joyce Winsie Hau neergestoken, waarna zij overleed. Vandaag eiste het Openbaar Ministerie (OM) 1 jaar cel en 2 jaar jeugd-tbs tegen de facebookmoordenaar.

Jinhua K. stak de 15-jarige Joyce Winsie Hau op 14 januari neer in de deuropening van haar huis in Arnhem. Het meisje overleed 5 dagen later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Daarnaast werd haar vader door K. met een mes in zijn gezicht en aan zijn handen verwond, toen hij met de jongen in een worsteling belande.

Het OM heeft 1 jaar cel en 2 jaar jeugd-tbs tegen K. geëist, die tijdens zijn daad nog maar 14 jaar oud was. Dit is de maximale straf die de rechter kan opleggen aan een 15-jarige. De officier van justitie acht de moord op het meisje, net als een poging tot moord op haar vader, bewezen.

Vriendin gaf opdracht

De 16-jarige Polly W., een vriendin van Winsie, zou K. de opdracht hebben gegeven om het meisje te vermoorden, omdat ze ruzie met haar had. Ze beschuldigde Winsie ervan intieme dingen en roddels over haar op Facebook te zetten. Ook de 17-jarige Wesley C, het vriendje van Polly, had een rol. Zo zou hij net als Polly met K. besproken hebben om Winsie te laten schrikken, bang te maken, te laten ‘slapen’.

De aanklaagster heeft gezegd dat zij denkt dat K. de moord heeft uitgevoerd om erbij te horen. Hij zou een meeloper zijn en er veel voor over hebben gehad om tot de vriendengroep van Wesley te behoren. Daarnaast gelooft de officier niet dat hij werd bedreigd, meldt RTL Nieuws.

Toch vindt K.’s advocate dat hij moet worden vrijgesproken van moord en poging tot doodslag. Volgens haar kan de aanval op Winsie ook gezien worden als zware mishandeling met de dood als gevolg.