Met het nieuwe schooljaar voor de deur is er laatste dagen weer veel te doen rondom de langstudeerboete. Toch lijkt er nu eindelijk ook goed nieuws, want de Tweede Kamer wil per direct van de langstudeerboete af.

Het CDA wil af van de langstudeerboete, wat inhoudt dat er in de Tweede Kamer een meerderheid is om de boete voor komend collegejaar niet door te laten gaan. Want naast het CDA zien ook de PvdA, SP, D66 en GroenLinks niets in de maatregel waardoor studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen een boete van 3.000 euro krijgen.

Wel of geen langstudeerboete?

Dit betekent echter nog niet dat de langstudeerboete niet doorgaat meldt RTL Nieuws. Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, moet eerst nog gehoor geven aan de wens van de meerderheid van de Kamer. Daarom willen verschillende partijen dan ook een spoeddebat over de maatregel.

Daarnaast heeft de PvdA in een brief alle partijen opgeroepen om zich tegen de langstudeerboete te keren. De partij wil dat Zijlstra de uitvoering van de langstudeerboete uitstelt tot er een nieuw kabinet is. Als de meerderheid van de Tweede Kamer achter de brief staat, is het spoeddebat waarschijnlijk niet nodig.