Facebook heeft de woede van veel leden op zijn hals gehaald, omdat het zijn namenbeleid strikter is gaan handhaven. Want Facebook blokkeert sinds kort mensen met een korte achternaam.

Facebook hanteert al tijden het beleid dat leden hun echte naam moeten invullen. Damaris Beems, de woordvoerder van de site, laat weten dat Facebook nu eenmaal het beleid van ‘echte mensen, echte namen,’ handhaaft. Daarom voert de site automatische controles uit waarbij soms ook een persoon geblokkeerd wordt die wel een echte naam gebruikt. Maar volgens dagblad Metro blokkeert Facebook nu ook mensen met een korte achternaam zoals Eg, Fu en Ab.

Kopie van paspoort opsturen

Leden die geblokkeerd worden moeten hierna kunnen bewijzen dat de korte achternaam hun echte naam is. Dit kunnen zij doen door een kopie van hun paspoort op te sturen naar Facebook. Als deze eenmaal geïdentificeerd is, wordt de blokkade weer opgeheven.

Hoewel een kopie van je pasport opsturen in eerste instantie misschien onschuldig lijkt, waarschuwen verschillende experts om dit niet te doen. “Het is onveilig om een kopie van je paspoort naar de VS te sturen. Het privacy-beleid is daar heel anders en paspoortgegevens kunnen misbruikt worden,” laat internetjurist Axel Arnbak van de Universiteit van Amsterdam aan Metro weten.

Verzonnen standaard achternaam

Facebook leden die door het naamsbeleid in de problemen komen, kunnen beter een fictieve naam invullen die wel lang en standaard genoeg is. Metro sprak namelijk met een aantal mensen die dit gedaan hadden. Zo vertelt Sem Eg: “Vanwege het namenbeleid van Facebook moest ik mijn echte naam invoeren. Eg is mijn echte naam. Toegang tot mijn account krijg ik alleen door een kopie van mijn paspoort op te sturen.” Toch vraagt Sam zich af de id-check wel zijn doel dient. Zijn broer, Pieter Eg, had namelijk precies hetzelfde probleem. Hij stelde een andere verzonnen achternaam in en kwam toen gewoon weer op zijn account.

Heet je Bos, Hak, Kok of Mol dan is er kans dat je binnenkort niet meer gebruik kunt maken van Facebook. Gelukkig hebben we nog Goolge+.