Veel meiden dromen van een modellencarrière. Fotoshoots, jezelf in bushokjes zien hangen, over de hele wereld reizen, catwalkshows en roem. Maar is dit wereldje echt zo glamorous als het lijkt? Kortom, hoe is het om model te zijn? En hoe rol je deze wereld in? Ik heb het gevraagd aan model Mandy Engels.

De 22-jarige Mandy Engels kennen jullie misschien wel van Hollands Next Top Model seizoen 5. Deze nuchtere, maar ambitieuze dame studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is ze druk bezig met het opbouwen van een modellencarrière. Mandy droomde er niet altijd al van om te gaan werken als model. “Ik heb deze droom niet al van kleins af aan. Het ontstond eigenlijk pas toen ik op 17-jarige leeftijd met het werk begon. Ik werd gevraagd door een modellenbureau en daardoor kreeg ik interesse voor het vak. Ik heb niet gelijk ja gezegd omdat ik eerst veel foto’s van mezelf wilde laten maken. Dat heb ik toen gedaan en heb mezelf later ingeschreven bij een modellenbureau.”

Hollands Next Top Model


Een tijdje later deed Mandy mee met Hollands Next Top Model. “Dit was een heel leuke ervaring. Je moet een knop omdraaien en openstaan voor nieuwe dingen. Natuurlijk was het wel moeilijk om zo lang weg te zijn van huis.”

We vragen ons natuurlijk allemaal af of de meiden echt zo gemeen zijn onder elkaar. Of zou dit allemaal uitvergroot worden op televisie? “Nee, de ruzies waren allemaal wel echt. We zaten daar allemaal met geblindeerde ramen zonder internet, televisie, boeken, telefoon, mp3-speler of iets degelijks. In deze omstandigheden gaat iedereen zich natuurlijk irriteren aan elkaar en ontstaan er ruzies.”

Het was een goede zet om mee te doen met HNTM, want het had een goede invloed op haar carrière. Ze kreeg hierna zoveel aanbiedingen, dat ze de opdrachten zelfs moest selecteren! “Ik werd herkend op straat en kreeg veel aanbiedingen. Het was goed voor mijn carrière als model.”

Modellenwerk

Inmiddels heeft Mandy heeft gewerkt voor verschillende merken. Zo heeft ze een shoot gedaan voor Spijkers & Spijkers, heeft ze een tour gehad met Goldware en krijgt ze veel opdrachten van lokale en kleinere merken. Mandy werkt nu aan een modellencarrière in Japan. “Ik wil al een lange tijd heel graag naar Japan. Mijn bureau is nu het een en ander aan het regelen en als het goed is ga ik een tijdje in Japan wonen en werken.”

Het modellenwerk is volgens Mandy erg hectisch en zwaar. Het is erg hard werken en niet altijd even glamorous. “Als je na het avondeten een catwalkshow hebt, moet je ongeveer rond 12 uur ’s middags al aanwezig zijn. Je krijgt dan eerst een briefing, vervolgens word je opgemaakt, dan worden je haren gedaan en tot slot ga je even de catwalk op. Jouw momentje duurt dan maar een paar minuten en dan is het weer voorbij. Het werk bestaat dus voornamelijk uit lang wachten, dat is wel een nadeel aan het vak.”

Ook kan de modellenwereld erg hard zijn. “Ik merk wel dat ik door het modellenwerk soms onzeker over mezelf ben. De vleeskeuring die je op televisie ziet valt in werkelijkheid wel mee. Het modellenbureau keurt jou wel op je uiterlijk, maar bij de castings gaat het er wel anders aan toe dan je in HNTM ziet. Ze boeken je, of boeken je niet. Ze vertellen niet waarom ze jou niet willen.” Mandy vertelt ook dat je niet altijd met leuke teams werkt. Sommigen mensen uit de wereld zijn heel hard en streng, waardoor een bepaalde opdracht minder leuk is om te doen.

Eisen aan een model

Veel meiden zouden waarschijnlijk wel willen ruilen met Mandy, maar waar moet je eigenlijk over beschikken om het te kunnen maken in deze wereld? “Het belangrijkste is dat je de juiste maten hebt. Soms zie je meiden die spuuglelijk zijn, maar hun lengte en gewicht mee hebben. Met make-up op zijn ze heel mooi en kunnen daarom prima als model werken. Verder moet je op heel jonge leeftijd beginnen en iets aparts hebben.” Ook karaktereigenschappen zijn natuurlijk erg belangrijk. “Je moet leergierig zijn, hard werken, doorzetten en vooral niet zeuren.”

Mandy vindt het modellenwerk erg leuk om te doen en droomt van een carrière in Japen. Maar als het er niet inzit voor haar, zou ze ook heel gelukkig zijn met een andere leuke baan en een huisje boompje beestje leven.