Lijkt het jou ook een leuke ervaring om in het buitenland stage te lopen? Het is een hoop geregel, maar als je het graag wilt, moet je het zeker doen! Omdat het veel voorbereidingen, papierwerk en geregel vereist heb ik wat tips voor jou op een rijtje gezet!

Wel of niet?

Als eerst moet je heel goed overwegen of je überhaupt wel wil stagelopen in het buitenland. Kan je het financieel bekostigen? Heb je snel last van heimwee? En kan je zo lang zonder je vriendje, vriendinnen en familie? Het is natuurlijk zonde als je halverwege weer terug naar huis gaat, omdat je het moeilijk vindt om alleen te zijn. Je hebt je stage dan niet gehaald en dan kun je in de problemen komen met je studie.

Land

Het begint natuurlijk met het kiezen van een land. Ga je down under in Australië? Wil je de Oosterse wereld van Azië ontdekken? Ga jij jouw American Dream volgen? Of blijf je liever in Europa en ga je naar Spanje? Je moet er een behoorlijke tijd wonen, dus denk hier goed over na! Ga niet gelijk af op zonnig weer of mooie stranden, maar kijk ook naar de praktische zaken. Is er wel een stage te vinden binnen jouw vakgebied? Is het een populaire bestemming onder buitenlandse studenten? Spreekt de bevolking Engels of beheers jij de taal van het land?

Hoe vind je een stage?

De meeste scholen hebben contact met bedrijven in het buitenland. In veel gevallen kan de school jou helpen bij het zoeken van een geschikte stageplaats. Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan en op internet kijken. Er zijn namelijk stagebureaus die buitenlandse vacatures op hun website plaatsen.

Wat moet je regelen?

Als je stage gaat lopen in het buitenland, moet je veel meer regelen dan wanneer je in Nederland stage gaat lopen. Nu moet je aan meer dingen denken dan alleen aan je stagecontract, bijvoorbeeld:

  • Telefoonrekening omzetten
  • OV Chipkaart opzeggen
  • Reisdocumenten
  • Eventueel een visum
  • Inentingen
  • Eventueel een taalcursus
  • Studiefinanciering omzetten
  • Beurs aanvragen
  • Verzekeringen
  • Huisvesting

Stage service

Vind je het lastig om alles zelf te regelen? Dan kun je een stagebemiddelingsbureau inschakelen. Er zijn ook bedrijven in Nederland die jou kunnen bijstaan met al het geregel. Tegen betaling helpen zij jou onder andere met het regelen van een stage, ticket en visum. Ze bieden begeleiding en in geval van nood, kun je bij het bureau terecht. Sommige bemiddelingsbureaus kunnen je ook helpen bij het zoeken van huisvesting en organiseren activiteiten met alle buitenlandse studenten.