Vandaag zitten 106.158 vmbo-leerlingen nagelbijtend op de examenuitslag te wachten. Helaas zullen ongeveer 1 op de 10 scholieren slecht nieuws ontvangen. Hiermee is het aantal gezakte vmbo’ers, in vergelijking met vorig jaar, verdubbeld.

Uit een schatting van Stichting Platforms VMBO is gebleken dat er dit jaar dubbel zoveel vmbo’ers zullen zakken. Vorig jaar was 5 procent niet gelaagd. Dit jaar zal het waarschijnlijk opgelopen tot 10 procent. Volgens de voorzitter van de stichting, Jan van Nierop, is dit te wijten aan de strengere examenregels. “Ik vind het voor leerlingen zeer teleurstellend dat ze op grond van strengere eindexameneisen nu zakken, want voor deze groep zijn tijdens het spel de spelregels veranderd,” aldus Jan van Nierop.

Of er inderdaad zoveel leerlingen gezakt zijn voor de examens, moet nog blijken. In september worden de definitieve cijfers over het aantal gezakte en geslaagde scholieren pas naar buiten gebracht.