Veel studenten willen na hun studie graag aan de slag bij Google of Apple. Deze miljoenenbedrijven blijken onder studenten, die techniek, economie, IT en natuurwetenschappen studeren, de populairste werkgevers te zijn.

Het adviesbureau Universum heeft onlangs het jaarlijkse Ideal Employer onderzoek gedaan onder bijna 6.000 Nederlandse studenten. Hieruit blijkt dat de grote internationale bedrijven Google en Apple het populairst zijn. Maar ook Nederlandse merken zijn erg populair onder de studenten. “Zoals gewoonlijk gooien de nationale helden hoge ogen,” vertelt Nelly Riggenbach, Director van Universum in Europa. Dit is ook te zien aan de rest van de top 25. Hierin staan alleen Nederlandse bedrijven zoals KLM, Heineken, Philips, Rijksoverheid en TNO.

Het onderzoek heeft niet alleen uitgewezen welke bedrijven populair zijn onder studenten, maar ook wat zij van hun toekomstige werkgever verwachten. Studenten willen het liefst een baan die flexibiliteit biedt en aansluit bij hun interesses. “Ze willen zelf hun eigen uren kunnen indelen en willen werk dat dicht bij hun persoonlijkheid staat,” zegt Laura Mulder van Universum.

Mannen en vrouwen

Mannen hebben een andere kijk op een goede baan dan vrouwen. Mannen willen een hoog salaris, prestige en verantwoordelijkheid. Vrouwen vinden daarentegen ethiek, zekerheid, uitdaging en contact met klanten belangrijk.

Top 10 economie studenten

 1. Apple
 2. Heineken
 3. Google
 4. KLM
 5. Coca-Cola
 6. Unilever
 7. Rabobank
 8. LOreal
 9. Nikè
 10. BMW

Top 10 techniek studenten

 1. Google
 2. Philips
 3. Apple
 4. Shell
 5. BMW
 6. Rijksoverheid
 7. TNO
 8. KLM
 9. Microsoft
 10. Sony