Minister Marja van Bijsterveldt wil minder kansloze mbo studies, zodat ze de kwaliteit van het onderwijs kan verbeteren. Er zijn volgends de minister te veel opleidingen die onvoldoende uitzicht geven op een baan.

Er moeten minder mbo kansloze studies komen, zoals dierverzorger of artiest. Dit wil de minister Marja van Bijsterveldt voor elkaar krijgen door middel van een licentiesysteem. Mbo scholen moeten contact krijgen met andere scholen in hun omgeving. Zo kunnen er meer opleidingen komen voor beroepen waar vraag naar is en worden de studies zonder uitzicht op een baan geschrapt. Op deze manier komen er meer studiemogelijkheden voor bijvoorbeeld horlogemaker of renovatie stukadoor, waar wel veel vraag naar is.

Sinds 1996 mogen mbo scholen zelf bepalen welke opleiding ze geven. Dit had voor en nadelen. Het voordeel was dat er meer studenten naar school gingen. Er kwamen ook veel meer studies. Dat betekend dat de scholen minder leerlingen hadden per opleiding, waardoor er minder financiële ruimte is. Daardoor ging de kwaliteit van de opleidingen achteruit. Scholen gingen leuke studies maken, die leerlingen aantrokken, maar waar weinig werk in is.

Door het licentiesysteem kan de minister veel meer sturen in de opleidingen. Alleen de studies die goed zijn gekeurd door de overheid worden bekostigd.

Foto via Weheartit