De meeste mbo opleidingen worden verkort van 4 naar 3 jaar. Leerlingen hebben namelijk aangaven aan dat ze liever een kortere en intensievere opleiding hebben.

Over 2 jaar mogen mbo opleidingen, op 47 opleidingen na, nog maar 3 jaar duren heeft de overheid bekend gemaakt. De opleidingen die niet verkort worden, zijn voornamelijk techniek opleidingen. Het voordeel van kortere opleidingen is dat leerlingen sneller kunnen doorstromen naar het hbo. Een ander voordeel is dat je sneller aan de slag kunt na je opleiding. Nederland heeft veel vakmensen met een mbo opleiding nodig. Ook wordt verwacht dat leerlingen hierdoor minder snel vroegtijdig zullen stoppen met school.

Tot eind jaren 80 duurden mbo opleidingen maar 3 jaar. De scholen hebben de opleidingen toen zelf verlengd. Minister Van Bijsterveldt zegt dat dat inhoudelijk gezien niet had gehoeven. Vanaf het schooljaar 2013-2014 moeten de opleiding verkort zijn. Veel scholen hebben de mbo opleidingen al verkort naar 3 jaar.

Foto via Weheartit