Nederlandse studenten vertrekken steeds vaker naar België. De voordelen van studeren in het buitenland zijn veel groter dan in Nederland.

4.600 leerlingen vertokken dit jaar naar België om daar een volledige studie te volgen. De Nederlandse instelling voor internationalisering in het hoger onderwijs (Nuffic), verwacht dat dit nog maar het begin is, zo schrijft de Volkskrant. Als de basisbeurs voor masterstudenten straks wegvalt, zullen nog meer studenten naar België vertrekken.

Redenen om naar België te gaan

Er zijn veel redenen waarom Nederlandse studenten naar België vertrekken. Het collegegeld voor een universitaire studie, is daar bijvoorbeeld maar 578,80 euro. In Nederland betaal je 1.713 euro per jaar. Verder is er meer woningaanbod voor studenten in België en zijn de toelatingseisen minder hoog. Voorheen verhuisden vooral studenten met een opleiding geneeskunde of diergeneeskunde naar onze zuiderburen. Vlaanderen was niet blij met de studenten, omdat alleen de zwakste Nederlandse studenten naar België zouden vertrekken.

Wat ook meespeelt, is dat Nederlandse studenten graag in het buitenland willen studeren. België is interessant, omdat het dicht bij is en vanwege de taal. Naast België is ook Groot-Brittannië populair onder Nederlandse studenten. Toch verwacht het Nuffic dat steeds minder mensen daarheen zullen gaan. Want de scholen worden daar ook steeds duurder.

Foto via Weheartit