5 Nederlandse universiteiten staan in de wereldweiden top 100 van beste universiteiten. Samen met Japan komt Nederland op de 3e plek als het gaat om de hoeveelheid goede universiteiten. Alleen in Amerika en Engeland zijn de universiteiten beter.

Het Britse tijdschrift Times Higher Education, onderzocht alle universiteiten wereldwijd op onderdelen zoals onderwijs, research en internationale uitstraling. Uit het onderzoek naar de top 100 beste universiteiten, bleek dat ook 5 Nederlandse scholen in de lijst thuishoren. Zo staat de TU Delft op plek 51e plek van de World Reputation Rankings. Verder staat ook Amsterdam in de lijst op de 71e plaats, Utrecht op de 78e en Leiden op de 87e positie. Een nieuwkomer in de top 100 is de universiteit in Wageningen. De universiteit sluit de lijst af met de 100e plek.

De hoofdredacteur van het tijdschrift Times Higher Education vindt het een enorme prestatie van Nederland. Hij waarschuwt wel dat geen enkele universiteit in de top 50 staat. De universiteiten in Nederland kunnen zich volgens hem dan ook niet meten aan de universiteiten in de Verenigde Staten en Engeland.

Top 25 beste universiteiten

 1. Harvard University (VS)
 2. Massachusetts Institute of Technology (VS)
 3. University of Cambridge (GBr)
 4. Stanford University (VS)
 5. University of California Berkeley (VS)
 6. University of Oxford (GBr)
 7. Princeton University (VS)
 8. University of Tokyo (Jap)
 9. University of California Los Angeles (VS)
 10. Yale University (VS)
 11. California Institute of Technology (VS)
 12. University of Michigan (VS)
 13. Imperial College London (GBr)
 14. University of Chicago (VS)
 15. Columbia University (VS)
 16. Cornell University (VS)
 17. University of Toronto (Can)
 18. John Hopkins University (VS)
 19. University of Pennsylvania (VS)
 20. Kyoto University (Jap)
 21. University College London (GBr)
 22. ETH Zurich (Zwi)
 23. University of Illinois (VS)
 24. National University of Singapore (Sin)
 25. McGill University (Can)