De datum voor de rechtszaak over de langstudeerboete is bekend.  De rechtszaak vindt plaats op 21 mei in Den haag.

De 3 grote studentenorganisaties, de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), hebben laten weten dat de rechtszaak over de langstudeerboete gepland staat op 21 mei. Tijdens deze rechtszaak nemen de studentenorganisaties nemen het voor scholieren op tegen de Nederlandse staat.

Langstudeerboete

Het kabinet wil dat studenten, die langer dan 6 jaar over hun studie doen, een boete krijgen van 3.000 euro. De LKvV, LSVb en het ISO zijn het hier niet mee eens. Volgens hen verbreekt de staat de rechtszekerheid, doordat de regel ook geldt voor studenten die al bezig zijn met hun opleiding. Verder houdt de staat geen rekening met deeltijd of voltijd opleidingen, wat volgens de studentenorganisaties wel zou moeten.

Ook zou de staat rekening moeten houden met persoonlijke omstandigheden. Soms duurt studeren langer omdat iemand bijvoorbeeld langer stage loopt, maakt de student een verkeerde studiekeuze of neemt een bestuursfunctie op een studentenvereniging. Volgens de organisatie maakt de regering het moeilijker om te beginnen met een studie, terwijl ze juist meer studenten willen.

Ik vind dat de langstudeerboete er niet zou moeten komen. Studeren is al duur genoeg zonder een boete. Daarnaast vind ik dat je mensen moet blijven motiveren om naar school te gaan, zodat we geen tekort aan opgeleide mensen krijgen in de toekomst.

Foto via Weheartit