Slecht nieuws voor de (toekomstige) studenten onder ons, de studiefinanciering is namelijk in gevaar. Het kabinet overweegt de studiefinanciering af te schaffen en te vervangen door een sociaal leenstelsel.

Dat vanaf volgend jaar het sociaal leenstelsel voor masterstudenten van kracht gaat is al bekend, als het aan het kabinet ligt is dit niet de enige verandering. Het kabinet overweegt namelijk afschaffing van de studiefinanciering en ook de OV-jaarkaart zal in de toekomst weleens vervangen kunnen worden door een kortingskaart.

Bij een sociaal leenstelsel krijgen studenten niet zoals nu maandelijks een bedrag overgemaakt, ze kunnen in dat geval geld lenen voor hun studie bij de overheid. Dit geld betalen ze later, als ze werk hebben, terug. Het kabinet wil deze maatregel doorvoeren om zo geld te besparen, afschaffing van de studiefinanciering zou zo’n 800 miljoen euro opleveren.