Je bent afgelopen september net aan een nieuwe studie begonnen maar deze valt helaas toch tegen. De vraag is wat je nu gaat doen, maak je het jaar toch af of ga je stoppen met je studie.

De keuze voor een nieuwe studie is altijd lastig om te maken, maar wat doe je als je studie niet bevalt. Maak je het jaar af of stop je ermee. En als je stopt wat ga je dan doen de rest van het jaar.

Jaar afmaken

Ondanks dat de studie je niet bevalt, zou je het jaar af kunnen maken. Op deze manier ben je toch met iets bezig en leer je dingen. Ook kun je misschien vakken afronden waarvoor je op een andere studie vrijstelling voor kan aanvragen. Als je het jaar afmaakt heb je ook nog kans om je propedeuse te halen, naast dat dit mooi op je CV staat kan je hiermee ook nog naar de universiteit doorstromen als je hiervoor een hbo-opleiding deed.

Stoppen

Zie je het toch niet zitten om dit jaar af te maken omdat je de studie echt niet leuk vindt, dan is stoppen een verstandige optie. Sommige studenten hebben het idee dat ze falen wanneer ze stoppen met een studie, dit is absoluut niet zo. In 2009 stopten ruim 24 procent van de studenten op een universiteit met hun studie. Op het hbo was dit in 2008 17 procent, je bent dus echt niet de enige!

Als je met je studie stopt kan je dit het best voor februari doen. Wanneer je voor deze maand stopt hoef je de door jou ontvangen studiefinanciering namelijk niet terug te betalen. Als je na februari stopt moet je dit wel terug betalen en heb je dus al een studieschuld. Als je stopt vergeet dan ook niet je ov-jaarkaart stop te zetten, wanneer je dit niet doet krijg je een hele hoge boete.

En dan?

Je hebt de keuze gemaakt om te stoppen met je studie, maar wat dan? Nu heb je opeens heel veel vrije tijd en zul je goed moeten gaan nadenken over hoe je deze wilt gaan invullen. De verstandigste optie is om te gaan werken. Op deze manier doe je toch iets nuttigs met je tijd en verdien je ook nog geld. Wat ik je verder aanraad is om in dit jaar goed uit te zoeken wat voor studie je volgend jaar wilt gaan doen. Je kunt je nu goed oriënteren en zo volgend jaar wel een studie kiezen die je leuk vindt.

Veel scholen bieden ook vanaf februari opleidingen aan zodat mensen die eerder in het jaar gestopt zijn toch meteen verder kunnen studeren. Zie jij het niet zitten om 1 jaar te gaan werken misschien is dit dan iets voor jou. Zoek van te voren wel goed uit welke studies er zijn en kies iets omdat je het leuk vind, niet om maar iets te doen te hebben zodat je niet hoeft te gaan werken.

Een laatste optie wat je kunt doen nadat je gestopt bent met je studie is om te gaan reizen. Door er een aantal maanden tussen uit te gaan kun je mooi nadenken wat je wel wilt met je leven. Of je kunt vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland. Daarnaast is een grote reis maken een hele mooie ervaring waar je de rest van je leven nog aan terug zult denken.