Een 20-jarig meisje in India stak zichzelf in brand vanwege het microkrediet van haar ouders. Haar ouders konden hun schulden niet afbetalen, waarna hen gevraagd werd hun dochter te verkopen.

Het meisje, Monica Narayan, overgoot zichzelf met kerosine en stak dit aan, meldt The Diplomat. Haar vader probeerde haar nog te redden, maar hij kwam te laat. 4 dagen na haar zelfmoordpoging overleed Monica Narayan aan haar verwondingen. Ze probeerde zichzelf om het leven te brengen omdat de mensen die geld leenden aan haar ouders haar opeisten als betaling.

Lening

Haar ouders hebben een klein winkeltje, maar moesten geld lenen om rond te komen. Uiteindelijk hadden ze voor ongeveer 800 euro aan schulden uitstaan bij verschillende microkrediet verstrekkers. Ze losten de ene schuld met de andere af, totdat ze nergens meer een lening konden krijgen. Hun dochter Monica verdiende geld met het vermaken van kleding op haar naaimachine. De naaimachine werd al snel door deurwaarders in beslag genomen. Daardoor werd het nog moeilijker om de schuld van haar ouders af te betalen.

De deurwaarders kwamen steeds vaker en Monica leed daar erg onder. Toen de deurwaarders aan haar ouders vertelden dat ze haar moesten verkopen, was dit de druppel. Ze kon het allemaal niet meer aan en pleegde zelfmoord. Haar ouders zijn intussen ingetrokken bij familie en denken nog elke dag terug aan hun dochter.

Microkrediet

Microkredieten worden verstrekt om de allerarmste mensen te helpen. Het geleende geld moeten ze gebruiken om zelf een inkomen te verkrijgen. De rente van het microkrediet is alleen vaak niet te betalen, waardoor mensen steeds dieper in de schulden komen. In Andhra Pradesh, het gebied in India waar Monica woonde, hebben vorig jaar zo’n 80 mensen zelfmoord gepleegd vanwege hun schulden.