Vanaf november kunnen jongeren vanaf 17 jaar beginnen met het behalen van hun rijbewijs. Dit kan in het kader van een nieuw experiment 2toDrive.

Goed nieuws voor wie niet kan wachten op het roze pasje, vanaf 1 november kun je op je 17e al op voor je rijbewijs. Vanaf 16,5 jaar kun je beginnen met lessen en mits je het theorie-examen hebt gehaald kun je vanaf je 17e verjaardag op voor het praktijkexamen. Mocht je slagen, dan mag je tot je 18e wel alleen maar autorijden met begeleiding van coaches die jij zelf uitkiest, dit kunnen bijvoorbeeld je ouders zijn.

Minder ongelukken

Het experiment 2toDrive waarmee je op je 17e je rijbewijs kan halen wordt gehouden omdat er uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks 16 minder verkeersdoden vallen als jongeren in het eerste jaar dat ze hun rijbewijs hebben worden begeleid door een ervaren bestuurder. In Duitsland is uit verschillende testen naar voren gekomen dat er 30 procent minder ongelukken gebeuren en er 20 procent minder overtredingen gemaakt worden.

Ben jij nu 17 en wil je in november meteen op voor je rijbewijs, dan heb ik helaas slecht nieuws voor je. Er kunnen alleen maar jongeren deelnemen die ook echt op 1 november 2011 of daarna 17 worden. Dus als je al 17 bent moet je toch echt nog even een jaartje wachten.