Er gebeuren steeds meer ongelukken met scooters. In de afgelopen jaren is het aantal scooterongelukken met 87 procent toegenomen.

Uit cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat tussen 2005 en 2009 het aantal ongelukken met scooters is gestegen met 87 procent. Jaarlijks belanden er 9.800 slachtoffers, waar van de meeste tussen de 15 en 19 jaar zijn, op eerste hulp van een ziekenhuis. Veelal gaat het hoofd- en nekletsel, maar soms ook om hersenletsel. Van 2005 tot 2009 overleden 16 scooteraars aan hersenletsel.

Oorzaken

De toename van het aantal scooterongelukken komt volgens de stichting door de groeide verkoop van scooters. Andre oorzaken zijn te hard rijden en het slecht onderhouden van de scooter. Daarom wordt er nu gekeken of het mogelijk is om hogere boetes voor te hard rijden in te voeren en een verplichte snelheidsbegrenzer.

Volgens de woordvoerder van de Stichting Consument en Veiligheid helpt het rijexamen voor scooters, dat sinds 2010 verplicht is, niet tegen het voorkomen van ongelukken. “Het is wel goed dat het er is, maar het gedrag waardoor veel ongelukken worden veroorzaakt, verander je er niet door. Daarnaast rijdt bijna de helft zonder rijbewijs rondrijdt,” meldt een woordvoerder.