De bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs zorgen voor hogere studieschuld. Studenten lenen hierdoor nu al €1.300 meer.

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gaan bezuinigingen op het hoger onderwijs, zoals de langstudeerboete en de beperkingen op het ov-recht en de basisbeurs, zorgen voor hogere studieschuld. Zo blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs dat studenten die in 2011 afstuderen gemiddeld een studieschuld hebben van €14.657 euro, terwijl dit in 2010 nog €13.318 was. Hierdoor is de gemiddelde studieschuld met ruim €1.300 gestegen.

Makkelijker om te lenen

Ondanks de bezuinigingen maakt de overheid het tegelijkertijd wel makkelijker voor studenten om geld te lenen. Studenten kunnen namelijk de langstudeerboete, die €3.000 bedraagt, lenen. Omdat ook de aflostermijn van 15 naar 20 jaar wordt verlengd, gaan studenten volgens het Nibud een hogere eindschuld krijgen.

Het Nibud vreest daarom dat studenten de toekomst te rooskleurig zien en er niet bij stilstaan dat ze tot hun 35ste of 40ste maandelijks honderden euro’s aan studieschuld moeten aflossen. Uit een onderzoek van het instituut is namelijk gebleken dat 59 procent van de studenten achteraf liever minder had geleend. Ook ziet ruim 50 procent de studieschuld als een last. Daarom worden nieuwe studenten door het Nibud gewaarschuwd om niet meer geld te lenen dan noodzakelijk is.