Veel meiden dromen ervan een paar maanden of een jaar als au pair te gaan werken. Lisanne wilde dit ook graag gaan doen en uiteindelijk heeft ze het gewoon gedaan. Ik interviewde haar speciaal voor Meidenblog.nl over haar ervaringen als au pair in Frankrijk.

Vertel eens iets over jezelf.
“Ik ben Lisanne, ik ben ondertussen twintig maar toen ik au pair werd was ik achttien. Ik woon samen met mijn vriend in Nijmegen en studeer Bedrijfseconomie aan de UvT. Vroeger heb ik in Frankrijk gewoond en door het au pair zijn, kon ik weer even lekker terug. Mijn grootste hobby’s zijn fotografie en reizen!”

Waar ben je au pair geweest?
“In Gif-sur-Yvette, een dorpje vlakbij Parijs, in Frankrijk dus.”

Hoe lang ben je au pair geweest?
“Drie maanden. Het plan was eigenlijk om langer te blijven, maar omdat de vader in die periode werkloos raakte was ik niet écht meer nodig om er voor de kinderen te zijn. Ik vond het zelf eigenlijk ook wel lang genoeg, dus toen ben ik weer naar huis gegaan. Normaal gesproken en in de meeste gevallen blijft een au pair een (school)jaar.”

Hoe kwam je erbij om als au pair te gaan werken?
“Ik was gestopt met mijn studie en had dus eigenlijk een jaar niets te doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het vooral een mooie kans vond om weer eens een tijdje in Frankrijk te wonen en mijn Frans wat bij te spijkeren, maar het leek me natuurlijk ook gewoon een leuk baantje!”

Hoe ben je aan een gezin gekomen?
“Ik had me aangemeld op de site aupair-world.nl, hier staan heel veel gezinnen van over de hele wereld op die een au pair zoeken. Je kunt daar zelf een profiel aanmaken met wat informatie over jezelf en wat je precies zoekt in je gastgezin.”

“Ook kan je zelf reageren op gezinnen die je wel wat lijken. Dan kan je wat over en weer mailen, skypen en/of bellen om te kijken of het klikt. Zo heb ik het aangepakt, omdat ik het onnodig vond om veel geld uit te geven aan een organisatie. Ik ben wel van tevoren nog even langs gegaan bij een aantal gezinnen en heb toen een keuze kunnen maken.”

Op hoeveel kinderen heb je gepast en hoe oud waren de kinderen?
“Mijn gastgezin had twee meisjes, één van een half jaar en één van zeven. Vooral de baby was natuurlijk wel wennen in het begin, daar had ik zelf helemaal geen ervaring mee. Gelukkig hebben de ouders me overal goed mee geholpen en was dat uiteindelijk ook wel leuk.”

“Ik had persoonlijk het idee dat ik meer met het meisje van zeven had, daar kan je gewoon een gesprek mee voeren en spelletjes mee doen. Maar het waren allebei hele lieve meisjes!”

Had je verder nog andere taken in het huishouden?
“Ik deed wel eens lichte huishoudelijke klusjes, maar dit hoorde niet standaard bij mijn taken. Ik stofzuigde het huis wel eens of ik kookte regelmatig.”

Hoe waren de faciliteiten? Had je een eigen kamer?
“Ik had een eigen slaapkamer en badkamertje. Verder kon ik altijd van de keuken gebruik maken en was het geen enkel probleem als ik bijvoorbeeld ’s avonds bij mijn gastgezin in de woonkamer kwam zitten. Het voordeel van buiten Parijs zitten is dat ze ook gewoon een grote tuin hadden.”

Wat vond je het leukste aan au pair zijn?
“Ik vond het heerlijk dat ik gewoon even naar Parijs kon, ik ben echt verliefd op die stad. Ik vond het heel fijn om weer in Frankrijk te zijn en ook echt iets van de cultuur mee te krijgen doordat je gewoon bij mensen thuis woont. Ook vond ik het heel fijn om weer de hele dag Frans te kunnen praten.”

Wat vond je minder leuk aan het au pair zijn?
“Dat vond ik dan toch het missen van mijn vriend en mijn ouders, en kat natuurlijk. Gelukkig had ik daar ook zo vriendinnen gemaakt, maar je hebt toch wel eens heimwee-momentjes. Vind ik echter geen reden om zo’n ervaring niet aan te gaan!”

Zou je het nog een keer doen of is het toch niet zo goed bevallen?
“Ik zou het nu denk ik niet gauw nog een keer doen, maar dat is meer omdat ik de tijd er niet meer voor heb nu ik voltijd studeer. Het is me wel goed bevallen, ik kan het zeker aanraden aan andere meiden!”

Heb je nog tips voor andere meiden die ervan dromen au pair te worden?
“Meld je gewoon aan via aupair-world.nl, je kunt altijd kijken wat er op je pad komt! Bedenk wel goed van tevoren wat je belangrijk vindt aan je gastgezin, zodat je er niet achterkomt dat het toch niks is als je er eenmaal zit. Heb interesse in je toekomstige gastgezin en vraag ze het hemd van het lijf, zodat je zelf ook goed geïnformeerd bent. Je moet er wel gaan wonen!”

Op de foto boven zie je Lisanne met twee kindjes, niet haar eigen au pair kinderen, in Frankrijk.