Veel scholieren komen in de schulden terecht door het hebben van een smartphone. Dit kwam naar voren tijdens budgetspreekuren op 34 MBO instellingen in Amsterdam.

Jongeren willen tegenwoordig graag een luxe telefoon zoals een Blackberry of een Iphone. Deze smartphones gaan vaak gepaard met hoge abonnementkosten, maar veel scholieren snappen niet hoe het abonnement in elkaar zit en hoe de tarieven werken. Zo bouwen ze ongemerkt een schuld op. Dit probleem werd duidelijk tijdens budgetspreekuren op 34 MBO scholen in Amsterdam, maar het probleem is ook zichtbaar in andere grote steden.

De gemiddelde schuld van de leerlingen tussen de 18 en 27 jaar is 8.700 euro, maar er zijn ook jongeren die een schuld van wel 25.000 euro hebben opgebouwd. Deze schuld komt onder meer door een smartphone. Als gevolg van de schulden kunnen velen van hen hun schoolspullen niet meer betalen en komen daardoor niet voorbereid in de les. Vaak is de enige optie om een extra lening aan te vragen die de kosten van de schoolspullen kan voorschieten, waardoor de schulden nog hoger oplopen.

Foto via Slashgear