In de afgelopen jaren zijn studenten steeds meer geld gaan lenen. Het aantal studenten dat een studielening heeft afgesloten bij de DUO – IB Groep is verdubbeld. Ook het bedrag van de lening wordt steeds hoger.

In de laatste 20 jaar is de bijdrage van de overheid aan de basisbeurs met 38% afgenomen, terwijl de leningen van studenten met 105% zijn gestegen en de bijdrage van de ouders met 77%. Het aantal studenten met een studielening is in 6 jaar verdubbeld en het bedrag van de gemiddelde lening is gestegen van €8.000 naar €12.500.

Als je 18 bent en naar het hoger onderwijs gaat is het makkelijk om een lening aan te gaan bij de DUO – IB Groep. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de vakcentrale voor Middengroepen en Hoger Personeel (MHP) maken zich hierover zorgen. Ook denken zij dat de studenten niet genoeg voorlichting krijgen over het lenen van geld.

Met alle veranderingen die het kabinet wil gaan maken aan studiefinanciering, lijkt het mij inderdaad een goed idee om studenten beter op de hoogte te brengen over studieleningen. Wat vinden jullie hiervan?