Hoe vaak heb je wel niet gehoord dat je niet op het laatste moment moet beginnen met leren, omdat je het tentamen dan minder goed zou maken? Vast heel vaak! Maar er is goed nieuws, want niets blijkt minder waar. Studeren op het laatste moment zou namelijk juist voor betere resultaten zorgen.

Op het laatste moment snel de stof in je hoofd stampen voor een tentamen, kan er voor zorgen dat je de stof langer kunt onthouden. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Bristol.

Omdat stress ervoor zorgt dat je hersenen sterke herinneringen aan maken, zou op het laatste moment beginnen met leren juist positief moeten uitpakken. In The Sunday Telegraph valt te lezen dat stresshormonen het proces versterken dat plaats vindt als we iets leren.

Voor degenen die nu gelijk de studieboeken opzij schuiven is er wel nog een waarschuwing. Mocht je teveel stress hebben dan kun je namelijk geen nieuwe informatie meer verwerken, waardoor je dus niets kunt onthouden. Niet te lang van te voren, maar ook niet te kort van te voren beginnen met leren lijkt dus de beste oplossing!