Je kunt nog zo’n mooie sollicitatiebrief schrijven, zonder CV is die ongeveer niets waard. Helaas weten veel meiden niet hoe ze een CV moeten maken en wat ze er precies in moeten zetten. Daarom heb ik voor jullie op een rijtje gezet hoe je een CV moet maken.

Relevant
Schrijf geen ellendig lang verhaal over dingen die totaal niet interessant zijn voor je toekomstige werknemer. Houd het kort en zorg ervoor dat de informatie relevant is voor de vacature waar je op solliciteert.

Standaard
Net als met de brief is het belangrijk geen standaard CV te nemen. Het kost misschien iets meer tijd, maar het komt geïnteresseerder over wanneer je een CV aanpast aan de vacature. Ga na wat de functie precies inhoudt en welke competenties je ervoor nodig hebt, dan kun je die in je CV beschrijven en vertellen waarom je ze bezit.

Eerlijk
Wees eerlijk en ga geen dingen verzinnen om geschikter te lijken voor de functie. Wanneer je voor een baantje achter de bar solliciteert, heeft het geen zin om te zeggen dat je daar ervaring mee hebt als je dat niet hebt. Je valt hoe dan ook een keer door de mand. Bijvoorbeeld als je een opdracht krijgt die heel logisch is voor iemand die al eens achter de bar gewerkt heeft, maar waarvan jij niet weet wat je moet doen.

Natuurlijk moet je ook niet te bescheiden wezen, van sommige dingen heb je nou eenmaal al aardig wat kennis.

Sterke punten
Leg de nadruk op je sterke punten en vooral niet op je zwakke punten. Natuurlijk is het wel fijn als je bij het gesprek weet wat je zwakke punten zijn, want daar zal waarschijnlijk ook naar gevraagd worden.

Overzichtelijk
Zorg ervoor dat je CV er overzichtelijk en verzorgt uit ziet. Als je potentiële werkgever eerst een uur moet ontcijferen wat er staat en waar het over gaat, heeft het natuurlijk geen zin.

Maak je CV absoluut niet te lang, want de kans is groot dat de lezer zijn interesse dan vrij snel verliest.

Checklist
Hieronder heb ik op een rijtje gezet wat je in ieder geval in je CV moet zetten:

  • Achter- en voornaam + geslacht
  • Adresgegevens
  • Persoonlijke gegevens, zoals geboortedatum, sofinummer en Nationaliteit
  • Opleidingen, jaartallen, instellingen en afgerond of niet
  • Werkervaring hier mogen ook stage-plekken bij
  • Bijzonderheden, bijvoorbeeld welke software en talen je beheerst en wat je hobby’s zijn
  • Referenties
  • Indien nodig een duidelijke (pas)foto